Productieketens

Kamer wil versterking maakindustrie na coronacrisis

Print
Kamer wil versterking maakindustrie na coronacrisis

Afbeelding: Archief Roger Dohmen

‘Made in China’ moet weer ‘Made in The Netherlands’ worden, vinden partijen in de Tweede Kamer.

Banen in de maakindustrie die naar lagelonenlanden als China en India zijn verhuisd, worden als het aan CDA, VVD, SP, PvdA en ChristenUnie ligt na de coronacrisis weer zo veel mogelijk in Nederland vervuld. De partijen willen hier advies over van de speciale Corona-denktank.

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma, die het initiatief nam voor de motie, vindt de maakindustrie „een belangrijke motor voor de Nederlandse economie”. Nederland moet na de coronacrisis „zorgen dat de afhankelijkheid van kwetsbare productieketens kan worden verkleind en onze economie en werkgelegenheid kunnen worden versterkt”, aldus de christendemocraat.

Daarom pleiten de partijen voor reshoring, waarbij bedrijven productie terughalen van lagelonenlanden naar Nederland. Volgens de Kamer van Koophandel kiezen „steeds meer bedrijven” daar nu ook al voor. De Denktank Coronavirus, een breed gezelschap van deskundigen, die het kabinet adviseert over de afbouw van de maatregelen, moet uitzoeken hoe de Nederlandse maakindustrie versterkt kan worden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen