De liefde voor het water is bij mij nooit meer overgegaan

Print
De liefde voor het water is bij mij nooit meer overgegaan

Afbeelding: De Limburger

Een deel van de weekenden in mijn jeugd heb ik op het water doorgebracht. Dit dankzij de ouders van mijn beste vriendinnetje van toen. Zij vertrokken elke vrijdag met hun boot richting de Biesbosch en pas op zondagavond kwamen ze terug. En ik, mazzelaar, mocht vaak met ze mee.

Als de zon scheen, kropen we op het voordek om te zonnen, of we zaten op de boeg. Onze benen bungelden dan langs het schip, de spetters van het water voelden heerlijk koud. Helemaal tof werd het als we een grote duwboot passeerden en de hoge golven die dat ding veroorzaakte onze tenen deden onderdompelen. Ondertussen hadden we het gevoel dat we op een gigantische wip zaten, zo ging de boot op en neer.

Als we aanmeerden op een verlaten eilandje, lagen we hele dagen in de plomp. We voeren rondjes met een bootje dat we zelf konden besturen. ’s Nachts sliep het heerlijk op het zachte deinen van het water met het geluid van rustgevend geklots op de achtergrond.

De band met het water is altijd gebleven, want mijn ouders wonen tegenwoordig aan het water waarover wij vroeger richting die prachtige Biesbosch gingen. Vanuit hun woonkamer zien we van alles voorbijkomen: snelheidsduivels, trage vissersbootjes, motorjachten, dewaterbus, maar ook veel vrachtschepen.

Hoe zou het zijn om altijd op het water te leven? Als je huis op je boot ligt, je altijd met vracht onderweg bent van A naar B? Patrick en Petra uit Maasbracht doen niets anders. Ze komen er in dit verhaal uitgebreid over aan het woord. Hun liefde voor het water gaat, net als bij mij, nooit meer over.

Fijn weekend!

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen