Hubert Bruls blijft in Nijmegen, Jan van Zanen wordt burgemeester van Den Haag

Print
Hubert Bruls blijft in Nijmegen, Jan van Zanen wordt burgemeester van Den Haag

Afbeelding: Paul Rapp/De Gelderlander

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Nuth -

Jan van Zanen, nu burgemeester van Utrecht, wordt burgemeester van Den Haag. Hubert Bruls, die gesolliciteerd zou hebben, blijft in Nijmegen. ,,Nijmegen is prima.’’

Woensdag bracht De Telegraaf naar buiten dat Bruls voor de post in Den Haag het vaakst als belangrijkste kandidaat genoemd werd. Bruls wilde niet ingaan ‘op geruchten’. Verschillende bronnen repten echter over zijn kandidatuur.

Lees ook: Hubert Bruls genoemd als nieuwe burgemeester van Den Haag

Flink in de kijker

Bruls speelde zichzelf de afgelopen maanden flink in de kijker. Als voorzitter van het veiligheidsberaad, het landelijke overleg van de 25 veiligheidsregio’s die gaan over de handhaving van de coronaregels, maakte hij in de media indruk. Hij wordt geprezen om zijn daadkracht.

Lees ook: Hubert Bruls, burgemeester in crisistijd: ‘Meer vrijheid bieden is cruciaal’

Hubert Bruls (54), geboren in Nuth, werd in 2012 burgemeester van Nijmegen, als opvolger van Thom de Graaf. Daarvoor was hij zeven jaar burgemeester van Venlo. Hij zat drie jaar in de Tweede Kamer en was vier jaar wethouder van Nijmegen, waar hij politicologie studeerde.

Van Zanen

Hubert Bruls blijft in Nijmegen, Jan van Zanen wordt burgemeester van Den Haag
Foto: ANP

Jan van Zanen wordt dus hoogstwaarschijnlijk de nieuwe burgemeester van Den Haag. De gemeenteraad van de hofstad heeft hem donderdag voorgedragen. Hij moet op 1 juli aan de slag gaan. Van Zanen is nu nog burgemeester van Utrecht. In januari was hij daar herbenoemd voor een periode van 6 jaar.

VVD’er Van Zanen (58) moet de opvolger worden van zijn partijgenote Pauline Krikke. Zij stapte vorig jaar op na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de aanpak van de traditionele vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp tijdens de jaarwisseling. Sinds haar vertrek neemt oud-minister Johan Remkes, ook van de VVD, waar als burgemeester van Den Haag.

‘Krachtige burgemeester’

VVD-gemeenteraadslid Chris van der Helm, voorzitter van het presidium van de raad, omschrijft Van Zanen als „een heel ervaren, krachtige burgemeester, die rust brengt en met al zijn ervaring gelijk aan de slag kan in onze stad. Hij is stevig en bekwaam op het gebied van openbare orde en veiligheid en heeft ervaring en visie op het gebied van integriteit.”

De gemeenteraad vergaderde over de vacature achter gesloten deuren in Theater Diligentia, niet ver van de Hofvijver. De raadszaal in het stadhuis is te klein om alle 45 raadsleden plaats te bieden op 1,5 meter afstand van elkaar.

Tramaanslag

De aanbeveling van de raad gaat naar de minister van Binnenlandse Zaken. De ministerraad kiest uiteindelijk de nieuwe burgemeester, die daarna door koning Willem-Alexander wordt benoemd. Op 1 juli moet Van Zanen worden beëdigd door de commissaris van de Koning in Zuid-Holland.

Van Zanen is sinds 2014 burgemeester van Utrecht, de stad waar hij ook wethouder en gemeenteraadslid was. Hij volgde Aleid Wolfsen op die na zes jaar vertrok. In Utrecht kreeg Van Zanen onder meer te maken met de tramaanslag in maart 2019, waarbij Gökmen T. uit het niets schoot op reizigers in een tram op weg naar het Centraal Station. Vier mensen werden vermoord. Meerdere personen raakten (zwaar)gewond.

Partijvoorzitter VVD

Toen Van Zanen in januari officieel herbenoemd werd voor een periode van zes jaar noemde Hans Oosters, Commissaris van de Koning, hem bij die gelegenheid „Een echte burgervader voor wie ontmoeten, dichtbij zijn en verbinden een wezenlijk onderdeel van zijn functie vormen”.

Eerder was Van Zanen onder meer burgemeester van Amstelveen en partijvoorzitter van de VVD. Van Zanen trad in 2003 aan als partijvoorzitter. Hoewel hij tot 2009 mandaat had, stopte hij in 2007 omdat hij „tropenjaren” achter de rug had vanwege de nodige perikelen binnen de partij. Onder zijn voorzitterschap leed de partij zowel bij de gemeenteraadsverkiezingen als de Tweede Kamerverkiezingen een forse nederlaag. De lijsttrekkersstrijd tussen Mark Rutte en Rita Verdonk zorgde destijds voor veel onrust bij de partij.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen