Boze eigenaren van privé sauna’s willen eerder open en beginnen vanuit Limburg branchevereniging

Print
Boze eigenaren van privé sauna’s willen eerder open en beginnen vanuit Limburg branchevereniging

Afbeelding: © Getty Images

Heerlen / Kerkrade / Landgraaf / Maastricht / Roermond / Venlo / Venray / Weert / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Geijsteren / Valkenburg / Berg / Walem -

Eigenaren van privé sauna’s in Nederland zijn boos dat hun bedrijven over één kam worden geschoren met openbare sauna’s en ze dus niet eerder open mogen dan 1 juli.

Per 1 juli mogen openbare sauna’s weer open. Privé sauna’s dus ook, aangezien het kabinet geen rekening houdt met een verschil tussen die twee. “Volledig onterecht”, zegt Frans Kragten. Samen met zijn partner Monique beheert hij privé sauna Spa Suprême in Oirsbeek, 20 jaar geleden nog een van de eerste privé sauna’s in de provincie. “Privé sauna’s ontvangen per bezoek slechts één koppel bestaande uit twee volwassenen. 90% van deze koppels komt uit hetzelfde huishouden. Mensen reserveren online, parkeren en worden naar hun sauna gewezen. Er is geen enkel contactmoment en we kunnen hygiëne en veiligheid garanderen, dit hebben wij in duidelijke protocollen vastgelegd.”

SBI-codes De overheid handhaaft bedrijven aan de hand van SBI-codes die worden uitgegeven door de Kamer van Koophandel bij inschrijving van een nieuw bedrijf. “Er bestaat nog geen aparte code voor privé sauna’s, dus krijg je als eigenaar de code van een openbare sauna: SBI 9604. Dat terwijl campings, vakantieparken, hotels, bed & breakfasts allemaal andere SBI-codes hebben en vaak dezelfde faciliteiten bieden als een privé sauna. Dat is meten met 2 maten. Ik ken een eigenaar die tijdens de crisis zijn bedrijf als privé sauna heeft uitgeschreven, om zich meteen daarna te registreren als bed & Breakfast. Hij heeft geen enkel probleem meer ondervonden. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van het beleid?!”

Branchevereniging Naar aanleiding van de problemen rondom de coronamaatregelen zet Kragten momenteel de eerste Nederlandse branchevereniging voor privé sauna’s op, de BPSE. Hij kan inmiddels rekenen op de steun van driekwart van in totaal zo’n 150 privé sauna’s in Nederland. Het eerste wapenfeit van de gloednieuwe vereniging is meteen een brandbrief aan de Tweede Kamer met het dringende verzoek tot directe versoepeling van de regels rondom privé sauna’s. Frans Kragten: “Onze branche wordt in de kern geraakt door een maatregel die op ons niet van toepassing is. En er is geen aandacht voor onze argumenten en hierdoor worden veel ondernemers onnodig in de kou gezet. We realiseren dat wij niet de enige branche in nood zijn, maar wat er binnen onze branche gebeurt, is niet nodig.”

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg