Covid-19-auto: ‘Dan weet iedereen dat hij anderhalve meter afstand moet houden’

Print
Covid-19-auto: ‘Dan weet iedereen dat hij anderhalve meter afstand moet houden’

Afbeelding: Het Nieuwsblad/ID/Lieven van Assche

Hij wil dat iedereen anderhalve afstand van zijn auto houdt. En dus rijdt F.M. (36) sinds kort met de gepersonaliseerde nummerplaat “COVID-19” rond. “Ik wist dat er negatieve reacties zouden komen. Maar dit is goed bedoeld.”

Een tuinaannemer uit het Belgische Wetteren rijdt sinds enkele dagen rond met de meest opvallende nummerplaat van het land. F.M. (36) telde 1.000 euro neer en kreeg in ruil “COVID-19” op de voor- en achterbumper van zijn Mercedes. Het was Studio Brussel-dj Stijn Vlaeminck die de wagen opmerkte op de afrit in Gentbrugge en een foto op zijn Twitter-account plaatste. Sindsdien staat ook de gsm bij F. zelf niet stil. “Ik heb zelf geen sociale media. Maar via vrienden en kennissen werd ik op de hoogte gebracht”, zegt hij. “Ik wist natuurlijk wel dat ik me aan wat reacties mocht verwachten. En dat die vaak ook negatief zouden zijn. Maar het is niet mijn bedoeling om te shockeren.”

Unieke nummerplaat

Het idee voor de speciale nummerplaat rijpte enkele weken geleden al bij F.. Maar de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) behandelde door de coronacrisis even geen aanvragen. Uiteindelijk mocht F. zijn gloednieuwe plaat een tiental dagen geleden toch gaan ophalen. Zelfs voor hem zelf een kleine verrassing. “Ik was niet zeker dat ze het zouden goedkeuren. Ik weet dat politieke boodschappen of scheldwoorden bijvoorbeeld niet toegelaten worden. Dus ik wist niet wat ze van mijn idee zouden vinden. Maar blijkbaar was het dus geen probleem.”

Covid-19-auto: ‘Dan weet iedereen dat hij anderhalve meter afstand moet houden’
Foto: Het Nieuwsblad/ID/Lieven van Assche

Op sociale media krijgt hij heel wat verwijten naar zijn hoofd. Mensen noemen het “respectloos” en “geldverspilling”. Maar zo ziet F. het zelf helemaal niet. Hij bedoelde het naar eigen zeggen eerder ludiek. “Het is een unieke nummerplaat. En toch eentje die iedereen ter wereld zal herkennen”, zegt hij. “Ik wilde er enkel mee verwijzen naar het feit dat andere wagens anderhalve meter afstand moeten houden. Blijf weg van mijn auto en houd afstand, zoiets.”

Al zegt hij wel dat hij ook de negatieve reacties begrijpt. “Maar ik wil wel iets heel duidelijk maken: ik lach niet met de huidige crisis. En ik wil al zeker niet respectloos zijn tegenover de slachtoffers of nabestaanden. Deze crisis treft iedereen. Ik kan net zo goed morgen zelf ziek worden en dan zal ik die nummerplaat zeker niet wegdoen. Weet je, er sterven elke dag mensen aan de gewone griep ook. Ik denk echt dat ik niets verkeerd gedaan heb. En geldverspilling? Dat zie ik al helemaal niet zo. Ik werk van ’s morgens tot ’s avonds. Sommige mensen geven 1.000 euro aan een smartphone. Ik dan weer niet. Ik heb de staat net gesponsord. Met mijn 1.000 euro kunnen heel wat mondmaskers aangekocht worden.”

Duimpje omhoog

Omdat F. op zich niet zo vaak met de auto in kwestie rijdt, heeft hij nog geen ervaring met de reactie van andere automobilisten. Al is hij daar op zich ook wel gerust in. “Ik zal best eens een middelvinger omhoog krijgen. Ik ben me echt wel bewust van de gevoeligheid. Maar daar leg ik me bij neer. Die nummerplaat zal mensen verdelen: sommigen zullen de grap ervan inzien en anderen dan weer niet. Het zij zo.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen