NIEUWEGEIN

‘Mkb-bedrijf in metaalsector verwacht een vijfde minder omzet’

Print
‘Mkb-bedrijf in metaalsector verwacht een vijfde minder omzet’

Afbeelding: Getty Images

Het midden- en kleinbedrijf in de metaalsector verwacht tot en met september ruim een vijfde minder omzet als gevolg van de coronacrisis.

Een aanzienlijk deel van de ondernemingen verwacht daardoor betalingsproblemen. Hoewel een groot deel van de metaal-mkb’ers looncompensatie ontvangt, is er toch werk verloren gegaan in de sector.

Dat meldt de brancheorganisatie Metaalunie op basis van een enquête onder haar leden. Deelnemers rekenen er gemiddeld op dat ze in het lopende tweede kwartaal 21 procent minder omzet boeken dan een jaar eerder. In het derde kwartaal is die omzetdaling naar verwachting even groot. Driekwart van de bedrijven heeft te maken met een daling van nieuwe orders.

Doordat de stroom aan inkomsten opdroogt, wordt het betalen van rekeningen of terugbetalen van leningen moeilijker. Van de ondervraagde mkb’ers verwacht 38 procent dit jaar liquiditeitsproblemen. Een kwart verwacht binnen een half jaar een liquiditeitstekort.

Voor bedrijven waar de omzet sterk daalt door de coronacrisis is loonsubsidie van de overheid beschikbaar. Bijna de helft van de ondernemers heeft een beroep gedaan op die zogeheten NOW-regeling. Mede door de eis dat er geen ontslagen vallen bij bedrijven die deze hulp krijgen, zijn bij geen van de metaalbedrijven vaste medewerkers ontslagen. Toch is er wel werkgelegenheid verloren gegaan. Een derde van de bedrijven heeft afscheid genomen van flexibele arbeidskrachten, zoals werknemers met een oproepcontract of kortlopend contract en uitzendkrachten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →