Zes aanhoudingen en drie vuurwapens gevonden in woonwagenkamp Maarheeze

Print
Zes aanhoudingen en drie vuurwapens gevonden in woonwagenkamp Maarheeze

Grote politieactie op woonwagenkamp De Vinnen in Maarheeze. Afbeelding: Fotopersburo Bert Jansen/Rico Vogels

Bij een grootschalige inval op het kamp aan De Vinnen in Maarheeze zijn vrijdag drie vuurwapens gevonden en in totaal zes mensen aangehouden. Meer dan honderd agenten waren op de been om het hele terrein uit te kammen.

De politie had diverse tips binnen gekregen dat er vuurwapens op het woonwagenkamp aanwezig zouden zijn. Reden voor de politie om groots uit te pakken: In totaal waren ruim 100 agenten en medewerkers van het Openbaar Ministerie ter plaatse en stond De Vinnen helemaal vol met politiebusjes.

Medewerkers van Defensie zochten met speciale meetapparatuur het hele terrein rondom het woonwagenkamp af en er werden speurhonden ingezet.

Vuurwapens, zwaarden en munitie

Tijdens de doorzoekingen zijn in totaal drie vuurwapens en enkele dozen met munitie gevonden. Ook zijn er kleine hoeveelheden hard- en softdrugs aangetroffen. De vuurwapens, munitie en de drugs zijn in beslag genomen en worden na onderzoek vernietigd, aldus de politie. Er werden ook nog een geldbedrag van enkele duizenden euro’s, enkele luxe sieraden, een fiets, een scooter en enkele samoeraizwaarden in beslag genomen. In totaal werden zes bewoners aangehouden. Het gaat om twee vrouwen en vier mannen.

Dat de inval zo’n imponerende omvang had, kwam deels door de coronamaatregelen, zegt een woordvoerder. ,,Waar agenten normaal met achten in een politiebus konden, is er nu voor gekozen voor maximaal vier personen. Hierdoor hadden we twee keer zoveel voertuigen nodig.”

Grote zoekactie

Een peloton van de ME heeft om 07.00 uur het woonwagenkamp afgesloten. Daarna werden alle bewoners geïnformeerd over de komst van de politie. In totaal zijn er zo’n 100 agenten en medewerkers van het Openbaar Ministerie ingezet. Zij doorzoeken ook het terrein rondom de wagens en het kamp wordt uitgespit. Er werden ook speurhonden ingezet. In het veld naast het kamp werd met meetapparatuur gezocht.

Rond 14.00 uur was de politie klaar met zoeken en werd het kamp weer vrij gegeven.

De omvang van de zoekactie verklaart deels waarom er zoveel mankracht wordt ingezet, maar het heeft ook te maken met de coronamaatregelen. Hierdoor moest er bijvoorbeeld met meer wagens worden gereden dan normaal om zo de afstand te kunnen bewaren.

Vaker een inval gehad

Op het kamp is meermaals een inval gedaan door politie en gemeente, zoals in 2012. Bij die inval werden vijf mensen aangehouden en werden drie hennepkwekerijen aangetroffen. Daarnaast trof de politie een vuurwapen, een stroomstootwapen en enkele duizenden euro’s aan contant geld aan.

Volgens een woordvoerder heeft de inval niks te maken met onderzoek naar twee liquidaties en acht schietincidenten in de regio. Ook de invallen op woonwagenkampen in Oss en Lith van vorig jaar hebben niks met de situatie in Maarheeze te maken.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen