Wegkruis in Brunssum als eerbetoon aan overleden mijnwerkers

Print
Wegkruis in Brunssum als eerbetoon aan overleden mijnwerkers

Frans Cals restaureert en plaatst binnenkort voor het laatst een wegkruis. Afbeelding: Ermindo Armino / archief De Limburger

Brunssum -

Eigenlijk zou Frans Cals (81) uit Brunssum in 2018 zijn gestopt met het opknappen en plaatsen van wegkruizen in zijn woonplaats. Dat zei hij dat jaar in een interview met De Limburger. Toch liep het anders. Nu is hij bezig met écht zijn allerlaatste werken.

„Door ziekte heb ik destijds het kruis bij De Lange Muur aan de Trichterweg niet kunnen afmaken. Omdat het in slechte staat was, bleef het een doorn in het oog, zeker omdat ik vaak langs die plek kom. In 2018 vond mijn dochter het niet meer verantwoord dat ik de ladder op klom, nu mocht ik gelukkig van haar mijn klussen afmaken,” zegt Frans Cals lachend.

Geloofsredenen en cultuurbehoud

Tientallen wegkruisen restaureerde hij. Vriend en metselaar Wim Verstegen hielp met het plaatsen van sokkels. Cals kon het werk doen dankzij steun van zakenmensen uit Brunssum. „Mijn uren maak ik vrijwillig. Ik doe dit vijftig procent om geloofsredenen en de andere helft vanwege cultuurbehoud. Wegkruizen horen voor mij bij het Limburgse landschap, dat moeten we niet verloren laten gaan.”

Daarom nam het aanbod van een man die het graf van zijn moeder ruimde en het grafkruis aan Cals aanbood aan. „Ik ben gaan kijken en wist meteen dat ik dat kruis wilde gebruiken als eerbetoon aan alle ondergronds overleden mijnwerkers in Limburg.” Het is niet zo vreemd dat Cals deze link legde, aangezien hij zelf oud-koempel is.

Belgische kinderkopjes

Het allerlaatste door de Brunssummer gerestaureerde en geplaatste kruis komt op de hoek van de Hendrik van Veldekestraat/Jacob van Maerlantstraat in Brunssum. De inzegening vindt plaats in het najaar. Cals heeft voor plaatsing van het herdenkingskruis nog materiaal nodig, namelijk tachtig Belgische kinderkopjes van tien bij tien centimeter. „De Belgische zijn ruwer van structuur dan de Nederlandse en passen beter bij een wegkruis.” Iemand die het opknappen van wegkruisen wil overnemen, wil Cals graag adviseren.

Tevens is Cals lid van het comité van oud-mijnwerkers en van de Heemkundevereniging Brunssum. Vorig jaar gaf hij les op de school van zijn kleinzoon over het werken in de mijnen. „Kinderen kijken veel op een scherm en zoeken alles op, dat is jammer. Scholen die uitleg willen van iemand die het écht heeft meegemaakt, kunnen de heemkundevereniging vragen. Ik doe dat nu niet meer vanwege mijn leeftijd. Je moet toch meer meesjouwen dan alleen die mijnlamp.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen