Oud-renner Henk Steevens overleden

Print
Oud-renner Henk Steevens overleden

De Drie van Elsloo, vlnr: Henk Steevens, Jan Nolten, Sjefke Janssen. Afbeelding: Hans Roggen

Elsloo -

Henk Steevens is overleden. De oud-wielrenner uit Elsloo werd 88 jaar. Samen met Sjefke Janssen en Jan Nolten, beiden ook al overleden, vormde hij de beroemde ‘Drie uit Elsloo’.

Steevens’ zoon Chris heeft het overlijden van zijn vader bekendgemaakt. Steevens maakte deel uit van de Nederlandse Tourploeg van 1953, met onder anderen dorpsgenoot Sjefke Janssen en provinciegenoot Jan Nolten, die ook in Elsloo was gaan wonen.

Dat er uit zo’n klein dorp drie toprenners kwamen, was opmerkelijk. Elsloo telde toen ronde 4500 inwoners. Die Tour van 1953, toen Steevens pas 21 jaar oud was, werd geen succes. Kees Pellenaars stelde hem ondanks zijn jonge leeftijd op, maar de Limburger kon de grote afstanden niet aan en stapte na zes ritten vroegtijdig af. Zelf wilde het jonge talent aanvankelijk niet eens starten, maar onder druk van de beruchte ploegleider ging hij toch.

Steevens boekte daarna weinig grote successen, maar genoot toch veel bekendheid in de streek. Na zijn loopbaan werd Steevens onder meer ploegleider bij de formatie Ovis en Driessen Stoffen. „Hij was de beste ploegleider die ik ooit heb gehad”, zegt oud-renner, wielerorganisator en plaatsgenoot Armand van Mulken. „Hij gaf me vertrouwen, was aimabel, maar kon ook hard zijn: toen ik eens derde werd in een koers werd hij kwaad en zei me wat ik allemaal verkeerd deed. De volgende wedstrijd won ik. Maar dan was hij ook echt trots.” Steevens maakte zich ook hard voor een wielermonument onderaan de Maasberg, dat vorig jaar werd onthuld.

Henk Steevens was de oudere broer van Harrie, die in 1968 de Amstel Gold Race won.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen