Trump beëindigt relatie VS met WHO

Print
Trump beëindigt relatie VS met WHO

Afbeelding: AFP

President Donald Trump gaat de Amerikaanse relatie met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beëindigen. Dat zei hij vrijdag in een toespraak bij het Witte Huis naar aanleiding van Chinese veiligheidswetgeving die de autonomie van Hongkong aantast tegen de afspraken in.

Trump had eerder de betalingen aan de WHO al opgeschort omdat de internationale organisatie volgens hem aan de leiband van China loopt en niet transparant is geweest over het ontstaan en de ontwikkeling van de coronacrisis wereldwijd. Het nieuwe virus werd ontdekt in de Chinese stad Wuhan.

De VS droegen vorig jaar ruim 450 miljoen dollar bij aan het budget van de WHO, veel meer dan Peking. Dat geld gaat volgens Trump voortaan naar andere gezondheidsprojecten in de wereld.

Trump zei niets over de financiële sancties die hij China in het vooruitzicht stelde wegens de inperking van de vrijheden in Hongkong, onder meer op het gebied van handel. Daarmee liet hij de eerdere handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China intact. De Amerikaanse regering zal, als Hongkong onderdeel wordt van het „Chinese systeem”, evenwel niet aarzelen de voorkeursbehandeling van de voormalige Britse kroonkolonie goeddeels te staken. Dat heeft gevolgen voor onder meer exportcontrole en invoerrechten.

De gebeurtenissen in Minneapolis stipte Trump ook niet aan. Na zijn speech verdween hij zonder vragen te beantwoorden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen