ME grijpt in bij lockdownprotest Den Haag: 37 arrestaties

Print
ME grijpt in bij lockdownprotest Den Haag: 37 arrestaties

Afbeelding: ANP

De Mobiele Eenheid heeft bij station Den Haag Centraal 37 demonstranten gearresteerd die zich niet aan coronamaatregelen hielden. Op meerdere plekken in Den Haag mocht geprotesteerd worden, alleen niet met meer dan dertig man.

De politie was zaterdag met veel man aanwezig op de Koekamp en Malieveld in Den Haag om protesten tegen de lockdown én tegen 5G-netwerken in goede banen te leiden. Tientallen agenten en meerdere bussen van de HTM stonden klaar om demonstranten weg te voeren die zich niet aan de regels hebben gehouden. Volgens de politie zijn er 37 mensen gearresteerd. Er mochten 30 mensen demonstreren als ze op anderhalve meter zouden blijven, maar er kwamen rond de tachtig mensen op de betoging af.

Lees ook: Tegenstanders lockdown verzamelen zich op meerdere locaties

Voor het protest op de Koekamp, naast het Malieveld in het centrum van Den Haag, zijn maximaal dertig betogers toegestaan. Organisatoren wilden dit maximale aantal omzeilen door tientallen demonstraties naast elkaar te organiseren. De gemeente Den Haag heeft eerder al aangegeven daar niet in te trappen.

Lees verder onder de foto.

ME grijpt in bij lockdownprotest Den Haag: 37 arrestaties
Foto: ANP

Station

De politieagenten stonden paraat langs het demonstratievak voor het geval er te veel mensen zouden komen. Met een lint werden enkele vierkante meters afgezet waarin de betogers tegen de lockdown mochten staan. Uiteindelijk kwamen er zoveel betogers dat de politie op last van de gemeente rond 13.30 uur een groep mensen heeft weggestuurd van de locatie.

De menigte is richting het centraal station van de stad gedreven. De politie roept op om naar huis te gaan. Wie daar geen gehoor aan geeft, wordt opgepakt en zal waarschijnlijk een boete krijgen. Bussen van de HTM moeten de opgepakte betogers naar een politiebureau brengen.

‘Politiestaat’

Naast de Koekamp werd er zaterdagmiddag ook gedemonstreerd op het Malieveld, Plein 1813 en voor de Hofvijver. Rond kwart voor vier werd het einde van het protest op de Koekamp aangekondigd. Demonstranten daar spreken over een politiestaat. ,,We raken allemaal onze rechten kwijt. De politie zou er voor ons moeten zijn, maar ze staan hier recht tegenover ons. We zijn hier gekomen om op te komen voor onze vrijheid. Het is wij tegen de elite. Zij lappen alle regels aan hun laars en wij mogen steeds minder.”

Lees verder onder de foto.

ME grijpt in bij lockdownprotest Den Haag: 37 arrestaties
Foto: ANP

De aanwezigen geloven niet dat het coronavirus echt bestaat en dat de sterftecijfers ook niet op waarheid berusten. ,,Ik werk zelf in een ziekenhuis, en ik geloof het gewoon niet. Mensen die binnenkomen denken allemaal dat ze het hebben, maar ze gaan allemaal net zo hard weer naar huis. Het valt altijd mee. En de testen dan? Wie gaat dat controleren? Tegenwoordig wordt elke dode gewijd aan corona”, vertelt één van hen.

Na afloop van de demonstratie roepen de betogers op om alle rotzooi op te ruimen. In de toekomst hopen ze op demonstraties met tweeduizend tot drieduizend mensen.

Eerder protest

Begin mei werd er ook al op dezelfde plek geprotesteerd door tegenstanders van de lockdown. De betogers hielden zich toen niet aan de regels en werden door de Mobiele Eenheid richting station Den Haag Centraal gedreven. Daar werden tientallen mensen aangehouden en in bussen van vervoerder HTM naar een politiebureau gebracht.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen