GGD-cijfers

Geen nieuwe doden in Limburg door coronavirus

Print
Geen nieuwe doden in Limburg door coronavirus

Afbeelding: Rob Engelaar

Roermond -

Er zijn zaterdag in Limburg geen nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus. Vier mensen die met het virus besmet zijn geraakt, moesten met ernstige klachten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van de beide Limburgse GGD’en. In Noord- en Midden-Limburg moest een persoon naar het ziekenhuis, in Zuid-Limburg waren dat er zaterdag drie. Acht Limburgers zijn positief getest op het virus: twee in de regio Noord- en Midden, zes in Zuid-Limburg.

Live kaart: Bekijk hier het aantal besmettingen van het coronavirus in Limburg en de wereld

In totaal heeft het virus hier sinds het begin van de uitbraak in maart 716 levens geëist. Opgeteld 1772 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Het aantal positief op corona geteste Limburgers staat nu op 4877. Dat aantal zal komende week naar verwachting snel verder groeien. Vanaf 1 juni mag iedereen met corona-achtige klachten zich direct bij de GGD melden om te worden getest.

Nederland

In heel Nederland kwamen er in de afgelopen 24 uur 20 nieuwe meldingen van sterfgevallen door het coronavirus binnen bij het RIVM.

Het aantal positieve besmettingen is in het afgelopen etmaal gestegen met 131. Het totaal aantal Nederlanders dat besmet is (geweest) met het virus komt hiermee op 46.257. Het totaal aantal mensen dat in Nederland aan het virus is overleden staat nu op 5951. In het ziekenhuis zijn nu in totaal 11.727 mensen opgenomen (geweest).

Sinds de piek van begin april - toen er op sommige dagen meer dan 200 mensen overleden aan het virus - daalt het sterftecijfer. Ook het aantal nieuwe besmettingen nam de afgelopen weken gestaag af. Het RIVM schrijft deze afname toe aan de door het kabinet genomen maatregelen tegen de verspreiding van het virus.

We krijgen dagelijks veel vragen over de updates die we brengen met betrekking tot het coronavirus. We hebben de meest gestelde vragen hieronder verzameld:

Waarom publiceren jullie geen cijfers over het aantal patiënten dat is genezen?

Dat is op dit moment niet bekend. Er is geen meldingsplicht om door te geven dat mensen zijn genezen van de ziekte. Iemand die 24 uur geen klachten meer heeft wordt als genezen beschouwd. Deze cijfers worden dus niet bijgehouden door het RIVM.

Waarom zit er een afwijking tussen de cijfers van het RIVM en GGD?

Het RIVM verzamelt data van de regionale GGD’s en publiceert dit in een dagelijkse update. Wij hebben regelmatig contact met de GGD Noord-Limburg en Zuid-Limburg om een actuele tussenstand te vragen. Deze cijfers lopen vaak iets voor ten opzichte van de cijfers die het RIVM dagelijks publiceert. Hierdoor kan er een tussentijds verschil ontstaan tussen de cijfers van het RIVM, de GGD en eventueel andere (Limburgse) media.

Hoe moet ik deze cijfers interpreteren?

Het aantal gemelde patiënten en overleden patiënten kan per dag verschillen om verschillende redenen. Zo zien we dat overleden patiënten niet altijd op dezelfde dag gemeld worden. Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en mensen die in de zorg werkzaam zijn.

Bekijk hier de meest gestelde vragen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen