Focus Kyra Fortuin van Spelen in Tokio naar studie

Print
Focus Kyra Fortuin van Spelen in Tokio naar studie

Kyra Fortuin. Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren -

Voor hockeyster Kyra Fortuin (23) uit Maastricht stond 2020 volledig in het teken van de Olympische Spelen in Tokio. Door het coronavirus werden de Spelen een jaar uitgesteld en kon de speelster zich weer op haar studie richten.

Inmiddels heeft Kyra Fortuin er alweer een maand hockeyen op zitten, maar wat was ze blij toen ze hoorde dat ze weer mocht gaan trainen. De Maastrichtse international was een van de gelukkige speelsters die door bondscoach Alyson Annan werd opgenomen in de trainingsgroep. „Het voelde heel gek om weer te hockeyen na twee maanden niks gedaan te hebben. Het was even wennen, maar ontzettend leuk”, blikt ze terug. „Ik heb tijdens de lockdown veel hardgelopen en geprobeerd om zo fit te blijven, maar hockey blijft toch heel anders. Ik heb wel spierpijn gehad na de eerste training. Dan weet je toch dat je weer andere spieren hebt gebruikt.”

Voor Fortuin, speelster van SCHC in Bilthoven, stond 2020 in het teken van de Olympische Spelen met de Nederlandse hockeyvrouwen. De international was kanshebber om mee naar Tokio te mogen. Om die reden besloot ze dit jaar de volledige focus op haar sport te leggen, maar toen het coronavirus ervoor zorgde dat de Olympische Spelen met een jaar werden uitgesteld, wijzigde Fortuin haar plannen. „Ik heb eigenlijk gelijk mijn studie weer opgepakt. Ik hou van studeren en dacht dat wat ik alvast kan doen, alleen maar nuttig is in deze periode.” De Maastrichtse studeert aan de Universiteit van Utrecht en volgt een master Drug Innovation. „Ik zou alleen colleges volgen die in mijn sportschema zouden passen, maar bij ingang van de lockdown heb ik gelijk verzocht om meer lessen te mogen volgen en alvast punten te halen voor bepaalde vakken.”

Het roer ging dus qua studie om, maar ook qua ontwikkeling als hockeyster. Voor Fortuin zorgt het uitstellen van de Spelen ervoor dat ze zich een jaar langer kan ontwikkelen. „Ik zit nu twee jaar bij Oranje, maar kan nog veel stappen maken. Ik wil graag werken aan mijn rol binnen het Nederlands team en hoe ik het beste mijn snelheid kan inzetten”, legt ze uit. „Ik zou graag onmisbaar worden en me in de ploeg spelen. Daar kan ik dit extra jaar voor gebruiken.”

Over de kansen in Tokio is ze helder: „We zijn op de goede weg en ons doel is goud halen, maar dat zal geen makkelijke opgave worden.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen