Roda JC geeft ‘laatbloeier’ Oglesby van Olympia Schinveld een kans

Print
Roda JC geeft ‘laatbloeier’ Oglesby van Olympia Schinveld een kans

James Oglesby in actie voor Olympia Schinveld. Afbeelding: Keanu Theunissen

Schinveld / Doenrade / Kerkrade / Eygelshoven -

Hij is ‘al’ zestien, maar maakt komend seizoen alsnog de overstap naar het betaalde voetbal. James Oglesby, spits van Olympia Schinveld, speelt na de zomer voor het 018-team van Roda JC.

De hoop vervloog met de jaren, maar opeens was daar op een druiligere novemberdag toch het telefoontje uit Kerkrade. Toen James Oglesby de man aan de andere kant van de lijn de woorden ‘Ik ben van Roda JC’ hoorde uitspreken, trok een brede glimlach over z’n gezicht. Zoals ieder jongetje zag de aanvaller zichzelf ooit in de mooiste Nederlandse stadions spelen, maar met de jaren leek de kans steeds kleiner te worden. Niet het gebrek aan talent speelde hem parten, maar wel zijn fysiek. „Ik ben pas het laatste jaar echt sterker geworden.” De scout nodigde Oglesby, kleinzoon van handbal­icoon Guus Cantelberg, uit voor een proeftraining. „Zo blij ben ik denk ik nog nooit geweest. Ik heb het er vaak met m’n ouders en opa en oma over gehad. Of het nog zou gaan gebeuren. Die zijn ook heel blij voor mij.”

Oglesby etaleerde dit seizoen zijn talent in het eerste van Olympia Schinveld. Hij viel op door z’n goals en z’n spel. Wie zich als 16-jarige staande kan houden in de vierde klasse heeft wel wat in zijn mars. „Daarvoor ben ik nog nooit benaderd door een profclub. Maar via iemand van de club kwam Roda JC kijken naar een wedstrijd. Zo is het gegaan.”

Oglesby begon zijn carrière in Doenrade en stapte daarna over naar Schinveld. „Ik speelde altijd een lichting boven mijn eigen lichting. Zo kwam ik altijd wel in contact met oudere, sterkere jongens. Dat heeft me zeker geholpen. De overstap naar de senioren was wel groot. Opeens kom je tegen mannen te spelen die soms wel twee keer zo oud zijn.” Dat gaat bij Roda voorlopig niet gebeuren. Hij gaat spelen in de 018. De maanden voor het coronavirus trainde hij al twee keer per week mee. In samenspraak met zijn club mocht dan iedere zondag wel gewoon meespelen bij het eerste van Olympia. „Het tempo, de handelingssnelheid ligt veel hoger. Daar moest ik even aan wennen. Maar dat ging al snel goed. Dat vonden ze bij Roda denk ik ook, want daarna hoorde ik dat ik een contract kreeg.” Oglesby mag nog een jaar in de jeugd spelen, en moet daarna over naar de nieuwe 021. „Ik zal er komend seizoen alles aan doen, om te mogen blijven.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen