Jessica Blaszka benut coronastop nuttig

Print
Jessica Blaszka benut coronastop nuttig

Jessica Blaszka (oranje) doet er alles aan om zich voor de tweede keer te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Afbeelding: privé foto

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

Topsporter Jessica Blaszka benutte de periode waarin vanwege corona niet geworsteld mocht worden om een noodzakelijk operatie te laten uitvoeren. In Naarden werd de Landgraafse verlost van een kwellende cyste in het botvlies van haar linker scheenbeen.

Jessica Blaszka is een Limburgse pionier in de internationale worstel­arena. Woorden als passie en uitdaging zijn te eendimensionaal voor wat Nederlands beste worstelaar er allemaal voor over heeft. Geschikte tegenstanders, trainers, internationale trainingskampen. Behalve zijzelf is (stief)vader Michel vermoedelijk de enige die haar zoektocht om zich alsmaar te willen verbeteren begrijpt, erkent de Landgraafse.

Succes op de worstelmat maakt Blaszka (27) gelukkig. Haar talent en doorzettingsvermogen resulteerden in historische prestaties. „Ik ben op al mijn prestaties even trots”, zegt ze. „Al vielen na mijn bronzen medaille op het WK in Las Vegas in 2015 natuurlijk een aantal dingen samen. Het betekende kwalificatie voor de Spelen in Rio de Janeiro en een NOC*NSF A-status.”

De Spelen van Tokio zijn Blaszka’s „ultieme doel”. Daarvoor krijgt de atlete nog twee kansen: het EKT in Boedapest, in april 2021 en het EKT in Sofia, mei 2021. „Het is 2021 of nooit. Nog een keer vier jaar alles geven, ga ik niet meer trekken. Ik zal daarna wél nog aan EK’s en WK’s deelnemen, maar ik ga me ook op mijn maatschappelijke toekomst richten. Ik wil in de kinderopvang gaan werken.”

„Of ik in de toekomst ook zelf een gezin wil stichten? Zou kunnen.” Glimlachend: „Ik woon sinds enige tijd samen met een droomprins.” Verklarend: „Mijn vriend Giel Konsten is prins carnaval van Schaesberg. Giel voetbalt ook in het eerste van Schaesberg. Een goede sporter dus ook. Dat merkte ik toen we samen fietstrainingen deden in coronatijd. Als we een berg opreden, moest ik echt enorm aanpoten om hem bij te benen.”

In de ‘lockdown periode’ probeerde Blaszka met aangepaste trainingen zo veel mogelijk vast te houden aan haar reguliere trainingsritme. „De ochtendtraining, krachttraining in Valkenburg, is alweer als vanouds. En komende week mag ik ook weer op de mat trainen in Duitsland, waar ik dagelijks met andere trainers werk. Al weet ik nog niet echt goed wat ik me daarbij moet voorstellen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen