Rellen in VS steeds heviger: ruim 1400 arrestaties, persoon doodgeschoten

Print
Rellen in VS steeds heviger: ruim 1400 arrestaties, persoon doodgeschoten

Afbeelding: AFP

De protesten in de Verenigde Staten tegen politiegeweld na de dood van de 46-jarige George Floyd, worden steeds grimmiger. In zeker dertig steden kwam het tot grote demonstraties, die weliswaar vreedzaam begonnen, maar steeds vaker ontaardden in zware rellen.

In de meeste steden is een avondklok ingesteld. In verschillende staten wordt intussen de Nationale Garde ingezet. In Minneapolis werd het lichaam van een man aangetroffen naast een uitgebrande auto. Ook in Indianapolis viel een dode na een schietpartij, waarbij de politie niet betrokken was.

Ook in andere grote Amerikaanse steden als Detroit, Los Angeles, Washington en New York kwam het tot gewelddadige acties, zowel van demonstranten als van de politie. In totaal werden in 17 steden al bijna 1400 arrestaties verricht. Steeds meer burgemeesters voelen zich genoodzaakt de noodtoestand uit te roepen vanwege de rellen en plunderingen.

Avondklok

Ondanks de geldende avondklok in Minneapolis en de waarschuwingen voor ernstige consequenties zijn betogers toch de straat opgegaan. De nationale garde werd bekogeld met vuurwerk en gebruikte als reactie daarop traangas en rubberen kogels. De inwoners van Minneapolis werden meermaals opgeroepen de deur niet uit te gaan om zo de nationale garde alle ruimte te bieden om op te kunnen treden tegen onder meer plunderen en brandstichting.

Lees ook: Amerikaanse agent die ongewapende zwarte man met knieklem doodde gearresteerd

President Donald Trump uit forse kritiek op de burgemeester van Minneapolis. ,,De nationale garde is opgetrommeld om het werk te doen dat de burgemeester niet heeft gedaan. Dit had twee dagen geleden moeten gebeuren, dan zou er geen schade zijn geweest en zouden de politiebureaus niet zo zijn vernield”, schreef de president.

Rellen in VS steeds heviger: ruim 1400 arrestaties, persoon doodgeschoten
Politieagenten botsen met demonstranten. Foto: AD/AP

Vrije dagen ingetrokken

De burgemeester van Los Angeles, Eric Garcetti, heeft een gebied in het centrum van de stad afgesloten. Garcetti stelde van zaterdagavond 20.00 uur tot zondagochtend 05.30 uur een avondklok in. Die is bedoeld om de schade te herstellen. De politie is met man en macht aan het werk; vrije dagen zijn ingetrokken en er worden meerdere shifts gedraaid.

De politie in Los Angeles heeft meer dan vijfhonderd arrestaties verricht. Demonstranten sloegen ruiten in, plunderden winkels en staken zeker twee politievoertuigen in brand, bericht de krant Los Angeles Times. Zeker vier politiemensen raakten gewond.

Schuld bij betogers

In New York is grote ophef ontstaan nadat de politie met twee auto’s inreed op een menigte demonstranten. Daarbij vielen diverse mensen op de grond. Over gewonden is nog niks bekend. De demonstranten waren samengekomen bij de Trump Tower en gooiden met flessen en afval in de richting van agenten, die op hun beurt pepperspray gebruikten.

De burgemeester van New York, Bill De Blasio heeft intussen gereageerd op het incident. Hij noemde het tijdens een radio-interview ‘verontrustend’, maar suggereerde dat de schuld bij de betogers lag omdat zijn de wagens ‘omsingelden’. Onder meer democratisch congreslid Alexandria Ocasio-Cortez reageert geschokt en vraagt een onafhankelijk onderzoek naar het incident.

In de stad raakten vannacht ruim dertig agenten gewond, waarvan een enkeling met zware verwondingen naar het ziekenhuis is gebracht.

Rellen in VS steeds heviger: ruim 1400 arrestaties, persoon doodgeschoten
Foto: AFP

Witte Huis

Ook in de stad Washington komen betogers de straat op. Voor het Witte Huis, de ambtswoning van president Trump, verzamelden tegen de avond bijna duizend betogers.

Politiewagens, nadarhekken en gewapende agenten van de geheime dienst worden volledig omsingeld. De politie probeert de menigte achteruit te dringen met wapenstokken en pepperspray, maar wordt zelf bekogeld met flessen en vuurwerkpijlen.

In coma

Ook in Dallas, in de staat Texas, lopen de gemoederen dit weekend hoog op. Bij een van de incidenten raakte een winkelier levensbedreigend gewond. De man probeerde naar verluidt met een zwaard betogers op afstand te houden, maar werd bewusteloos geslagen door een flinke groep relschoppers. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht en ligt in coma, maar is inmiddels stabiel.

Schokkende beelden van de mishandeling zijn op sociale media al enkele miljoenen keren bekeken. De politie bevestigt dat de man de demonstranten confronteerde met een zwaard, wat vervolgens tot een brute confrontatie leidde.

Acteur krijgt klappen

In Chicago heeft acteur John Cusack klappen met een wapenstok gekregen toen hij een demonstratie met zijn telefoon aan het vastleggen was. Op Twitter deelt de 53-jarige Amerikaan een video van het voorval waarin te zien is dat agenten, terwijl hij op de fiets zit, op hem af komen met knuppels. Ook wordt er “wegwezen hier” geschreeuwd. Een agent zou vervolgens meerdere keren tegen de fiets van Cusack hebben geslagen. ,,Het is vreselijk daarbuiten, iedereen staat op scherp, dingen staan in brand, er wordt geplunderd”, schrijft de Being John Malkovich-acteur.

Cusack is niet de enige beroemdheid die zich achter de demonstranten schaart. Vele sterren als Beyonce, Lady Gaga, Kim Kardashian, Harry Styles en Billie Eilish hebben hun verontwaardiging uitgesproken over het incident met Floyd. Ook hebben verschillende sterren geld gedoneerd aan een fonds dat de demonstranten in Minneapolis ondersteunt.

Reactie Biden

Democratische presidentskandidaat Joe Biden veroordeelt eveneens het geweld in het land, maar zei dat Amerikanen het recht hebben om te demonstreren. ,,Protesteren tegen een dergelijke wreedheid is terecht en noodzakelijk. Het is een volkomen Amerikaanse reactie”, zei Biden in een verklaring. ,,Maar gemeenschappen afbranden en onnodige vernietiging is dat niet. Geweld dat levens in gevaar brengt is dat niet. Geweld tegen bedrijven die de gemeenschap dienen is dat niet.”

Lees ook: Opnieuw felle protesten tegen politiegeweld VS, hoofdkantoor CNN bestormd

,,De afgelopen dagen hebben duidelijk gemaakt dat we een natie zijn die woedend is op onrechtvaardigheid. Elke gewetensvolle persoon kan de rauwheid van de trauma’s bij gekleurde mensen in dit land begrijpen, van de dagelijkse vernederingen tot het extreme geweld, zoals het gruwelijke doden van George Floyd”, voegde hij eraan toe.

Agent beschuldigd van moord

De protesten zijn een reactie op de dood maandag van de 46-jarige George Floyd na een hardhandig politieoptreden in Minneapolis. Een van de vier betrokken agenten is vrijdag beschuldigd van moord. Hij hield zijn knie minutenlang op Floyds nek, terwijl die riep dat hij niet kon ademen.

In eerste instantie leidde dat vooral in Minneapolis tot rellen en demonstraties, maar die verspreiden zich inmiddels als een olievlek over heel Amerika. In Denver kwamen duizenden demonstranten samen voor een indrukwekkend vreedzaam protest. Zij lagen op hun buik, met de handen op de rug, en scandeerden ‘I can’t breathe’. Ook daar trad de politie echter hardhandig op tegen de demonstranten.

Avondklok

In Philadelphia, in de staat Pennsylvania, raakten zeker dertien agenten gewond tijdens brandstichtingen en plunderingen, meldt NBC News. De burgemeester van de stad heeft een avondklok ingesteld. Dat is ook gebeurd in onder meer in Atlanta, Louisville en Kentucky, vanwege de massale betogingen.

Rellen in VS steeds heviger: ruim 1400 arrestaties, persoon doodgeschoten
Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd het leger in te zetten. Hij vindt dat staten en steden veel harder moeten optreden tegen relschoppers. ,,Progressieve gouverneur en burgemeesters moeten VEEL harder optreden. Anders komt de federale overheid in actie om te doen wat nodig is, onder meer door de grenzeloze macht van ons leger in te zetten en veel arrestaties te verrichten”, zo schreef hij op Twitter.

Verschillende Amerikaanse staten willen de nationale garde inzetten. CNN meldt dat in zeker acht staten daarvoor toestemming is gegeven of in ieder geval hulp is gevraagd van de reservestrijdkrachten. Het gaat om Minnesota, Ohio, Georgia, Colorado, Wisconsin, Kentucky, Utah en Texas. Ook hoofdstad Washington doet er een beroep op.

Ontkenning

De nationale veiligheidsadviseur Robert O’Brien ontkent dat er sprake is van institutioneel racisme bij de Amerikaanse politie. Volgens hem plaatsen een ‘paar rotte appels’ het systeem in een verkeerd daglicht.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen