Atleet Guus Winkelmolen: ‘Studie heeft altijd op één gestaan’

Print
Atleet Guus Winkelmolen: ‘Studie heeft altijd op één gestaan’

Guus Winkelmolen (links) in actie tijdens een wedstrijd in Zweden. Afbeelding: Eigen foto

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Wessem -

Guus Winkelmolen (22) studeert en woont in het Zweedse Norrköping. Tijdens de coronacrisis besloot de atleet uit Wessem in Scandinavië te blijven, waar het virus op een totaal andere manier wordt bestreden.

Lockdown? Niets van dat alles in Zweden. Guus Winkelmolen moest dan ook wennen aan het feit dat hij in z’n huidige woonplaats gewoon op het terras kon blijven zitten, terwijl in Nederland alles op slot ging. „Ik las het Nederlandse nieuws aandachtig. Maar hier is de situatie heel anders. Ik wist bijna niet beter of dat ik ook in lockdown moest. Maar dan kom je hier buiten en dan zie je een hele andere wereld dan waarin jullie hebben geleefd. Dat is best gek.”

Master

Sinds augustus woont en studeert de atleet, die normaliter traint onder leiding van Paul Hagedoorn, in de Zweedse stad, zo’n twee uur rijden ten zuiden van Stockholm. Hij volgt daar een tweejarige master, samen met met zijn Braziliaanse vriendin. „Die heb ik leren kennen in Maastricht, waar we allebei Artificial Intelligence studeerden. Voor onze master wilden we een combinatie maken met de sociale wetenschap. En dat kan op niet veel plekken. Maar wel dus hier in Zweden.”

Een van de redenen om ook daar te blijven, ondanks de crisis”. Dan: ,,We hebben het hier goed. Ik ben niet eenzaam. Anders was ik allang in Nederland geweest. De lessen zijn nu allemaal toch online te volgen.” Toch is hij van plan om 18 juni terug naar Nederland te komen, dan eindigt ook het schooljaar. „M’n vlucht is geboekt, maar ik hoop dat alles doorgaat. Toen hier werd besloten om de universiteit op slot te doen, kon ik al niet meer terug naar Nederland.”

Uitlaatklep

Winkelmolen heeft de afgelopen maanden ook het lopen weer opgepikt. De faciliteiten zijn er prima. Er is zelfs een indoorhal beschikbaar. In februari verbeterde hij zijn beste tijd op de 800 meter naar 1.55.72. „Ik train met studenten bij een club hier in de buurt. Voor mij is lopen een leuke uitlaatklep, maar ik heb het nooit als ‘moeten’ gezien. Mijn studie heeft altijd op een gestaan”, aldus het vroegere talent van Swift Roermond dat de laatste jaren veel won in Limburg en in 2016 al 1.56 liep outdoor.

„Ik wil het vooral leuk hebben. Die echte topsportambitie heb ik nooit gehad. Wel om er onder Paul uit te halen wat er met deze trainingsarbeid inzit. Ik hoop dat ik in het najaar in Nederland ergens nog een mooi pr kan lopen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen