Door criminelen ontvoerde dertienjarige jongen na 42 dagen vrijgelaten, zeven arrestaties

Print
Door criminelen ontvoerde dertienjarige jongen na 42 dagen vrijgelaten, zeven arrestaties

Afbeelding: MEDIAHUIS

De Belgische politie heeft zeven verdachten opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering van een 13-jarig kind. De ontvoering heeft volgens het Belgische Parket in Hasselt 42 dagen geduurd. De politie zette meer dan honderd rechercheurs op de zaak.

Direct nadat het jongetje kort na middernacht op maandag 1 juni werd vrijgelaten, werden de zeven aangehouden. In het opsporingsonderzoek deed de Belgische politie een beroep op medewerking van de Nederlandse, Franse en Amerikaanse politie en justitie, waarbij onder meer informatie werd uitgewisseld. Mede daardoor kwamen de verdachten in beeld.

Het kind werd in de nacht van 20 op 21 april ontvoerd nadat drie of vier ontvoerders gemaskerd en zwaar bewapend de ouderlijke woning in de buurt van de Belgisch-Limburgse stad Genk waren binnengevallen. Bij de ontvoering werd volgens een woordvoerder van het parket in Hasselt geweld gebruikt.

Regelmatig contact

Tijdens de ontvoering is er regelmatig contact geweest tussen de ontvoerders en de familie, waarbij losgeld werd geëist. Tweemaal hebben de ontvoerders een teken van leven gegeven. Of en hoeveel losgeld betaald is, willen politie en justitie niet zeggen. Volgens de Belgische omroep VRT zou het gaan om een losgeld van vijf miljoen euro, maar daarover wilde de woordvoerder van het parket niets zeggen.

Direct na de vrijlating van het kind viel de politie binnen in twaalf woningen in Antwerpen en Belgisch Limburg (Maaseik, Zutendaal en Houthalen-Helchteren).

Het kind en de familie krijgen medische en psychische bijstand. Meer informatie geven politie en justitie in het belang van het onderzoek niet.

Losgeld

Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws hadden de ontvoerders het gemunt op losgeld van een Koerdische familie, die rijk zou zijn geworden door drugssmokkel. De familie zou drugs via containers naar de havens van Antwerpen en Rotterdam hebben laten komen en de cocaïne vervolgens versnijden en verpakken in Genk, Hasselt en As (België). Maar de woordvoerder van het parket in Hasselt wil hierover niets zeggen.

De verdachten worden maandagmiddag of anders dinsdag voorgeleid aan de Belgische onderzoeksrechter, die beslist over hun verdere voorarrest.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu