RIVM: 6 nieuwe sterfgevallen en 9 ziekenhuisopnames door coronavirus

Print
RIVM: 6 nieuwe sterfgevallen en 9 ziekenhuisopnames door coronavirus

Archiefbeeld ter illustratie: De intensive care in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht Afbeelding: Arie Kievit/AD

Het RIVM heeft de afgelopen vierentwintig uur 6 nieuwe meldingen van sterfgevallen door het coronavirus binnen gekregen. Zondag ging het nog om 5 gemelde stergevallen. Ook kwamen er 9 nieuwe ziekenhuisopnames binnen. Het totale dodental stijgt hiermee naar 5962.

Het aantal positieve besmettingen is in het afgelopen etmaal gestegen met 103. Het totaal aantal Nederlanders dat besmet is (geweest) met het virus komt hiermee op 46.545. In het ziekenhuis zijn nu in totaal 11.744 mensen opgenomen (geweest).

Lees ook: Corona-symptomen? Voortaan binnen dag getest via nieuw telefoonnummer

Piek

Sinds de piek van begin april - toen er op sommige dagen meer dan tweehonderd mensen overleden aan het virus - daalt het sterftecijfer. Ook het aantal nieuwe besmettingen nam de afgelopen weken gestaag af. Het RIVM schrijft deze afname toe aan de door het kabinet genomen maatregelen tegen de verspreiding van het virus.

Testen

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid riep mensen dit weekend op om zich al bij milde klachten op corona te laten testen. ,,Dat kan bij koorts, maar óók bij alleen klachten als hoesten, niezen en kortademigheid. Ook daarbij geldt: ‘blijf thuis, en laat je testen!’’

Lees ook: Veel mensen bellen voor coronatest

Vanaf maandag kunnen dan ook alle Nederlanders met Covid-19-achtige klachten zich op zeer korte termijn laten testen bij een GGD in de buurt. Via een nieuw gratis landelijk telefoonnummer kan een afspraak voor de volgende dag worden gemaakt. Het nieuwe telefoonnummer 0800-1202 is zeven dagen per week tussen acht uur ‘s ochtends en acht uur ‘s avonds bereikbaar.

Daarnaast worden in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepeld.