Familie Floyd komt met resultaten van eigen autopsie, broer roept op tot geweldloos protest

Print
Familie Floyd komt met resultaten van eigen autopsie, broer roept op tot geweldloos protest

Een jonge demonstrant in Atlanta. Afbeelding: AFP

De familie van George Floyd komt deze maandag met de resultaten van een tweede, onafhankelijke autopsie op het lichaam van de overleden man. Zij hebben daar zelf opdracht toe gegeven. Dat meldt hun advocaat. Uit een autopsie van de politie bleek dat Floyd niet door wurging om het leven was gekomen, maar dat een combinatie van factoren daaraan ten grondslag lag.

George Floyd (46) stierf een week geleden in Minneapolis nadat agent Derek Chauvin (44) hem minutenlang met een knie op zijn nek op de weg duwde. Alles bij elkaar duurde dat 8 minuten en 46 seconden. De laatste 3 minuten was Floyd al gestopt met ademen. Floyd had Chauvin al meerdere keren laten weten geen lucht te krijgen. Omstanders riepen de agent toe van Floyd af te gaan. Een collega-agent voelde geen pols meer en zei Chauvin ook dat Floyd beter op zijn zij gerold kon worden. Dat gebeurde niet.

Familie Floyd komt met resultaten van eigen autopsie, broer roept op tot geweldloos protest
Slachtoffer George Floyd en agent Derek Chauvin. Foto: AD

Uit een autopsie van de autoriteiten bleek dat Floyd niet aan wurging is overleden. De medisch expert die hem onderzocht heeft geconcludeerd dat een combinatie van factoren leidde tot zijn dood: het in bedwang worden gehouden, mogelijke bedwelmende middelen in zijn lichaam en onderliggende gezondheidsproblemen waaronder hartklachten. De resultaten van toxicologisch onderzoek kunnen nog weken op zich laten wachten. In het alarmtelefoontje waarin om de politie werd gevraagd, werd gezegd dat Floyd met vals geld had afgerekend in een winkel, dat hij erg dronken was en zichzelf niet onder controle had.

De advocaat van de nabestaanden van Floyd, advocaat Benjamin Crump, kondigde toen al aan dat de familie een eigen autopsie wilde laten uitvoeren. Volgens persbureau AP worden de resultaten daarvan maandag verwacht.

Familie Floyd komt met resultaten van eigen autopsie, broer roept op tot geweldloos protest
Demonstratie in Toronto. Foto: AD/Reuters

Protesten

De dood van Floyd, die bovendien op video was vastgelegd door omstanders, leidde tot vele protesten en hevige rellen in het gehele land. In zo’n 40 Amerikaanse steden is zondag een avondklok ingesteld. Het gaat onder andere om Los Angeles, Miami, Atlanta, Chicago, Minneapolis, Philadelphia, Dallas en Seattle. In nog eens 15 steden is de Nationale Garde opgeroepen om de orde te handhaven. Zo’n 5000 troepen zijn daarvoor al ingezet, terwijl er nog eens 2000 klaarstaan om assistentie te verlenen. In de staten Georgia, Texas en Virginia is de noodtoestand uitgeroepen.

De jongere broer van George Floyd, Terrence, heeft in Amerikaanse media opgeroepen de demonstraties geweldloos te laten verlopen. ,,Mijn broer was ook niet zo. Hij was een vreedzaam type. Iedereen vond hem een vriendelijke reus. Breek niet je hele stad af. Dat is helemaal niet nodig. Wij, zijn eigen familie en bloed, doen dat ook niet, dus waarom jullie wel?’’

Familie Floyd komt met resultaten van eigen autopsie, broer roept op tot geweldloos protest
Een vrouw protesteert in Los Angeles tegen politiegeweld. Foto: AFP

Rechter

De agent die tijdens de fatale arrestatie van George Floyd minutenlang met zijn knie op de keel van de zwarte Amerikaan zat, verschijnt vandaag ook voor de rechter. CNN meldt dat Chauvin om 13.00 uur (20.00 uur Nederlandse tijd) in de rechtbank wordt verwacht. De aanklacht tegen de agent luidt: third-degree murder (maximaal 25 jaar celstraf) cq manslaughter, wat in Nederland grofweg te vertalen is met: dood door schuld of een lichte variant van doodslag. Dat wil zeggen dat de aanklager meent dat de agent de dood van de arrestant op zich niet heeft gewild, maar er wel verantwoordelijk voor is.

De politiechef van Minneapolis noemde de arrestatie een ‘schending van de menselijkheid’. ,,Ik zou tegen de familie Floyd willen zeggen dat ik verschrikkelijk meeleef met hun verlies. Als ik iets kon doen om meneer Floyd weer tot leven te brengen zou ik dat doen’’, zei hij.