Nertsen bij drie Brabantse bedrijven besmet met coronavirus

Print
Nertsen bij drie Brabantse bedrijven besmet met coronavirus

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Op nog eens drie Brabantse bedrijven zijn nertsen besmet met het coronavirus, zo heeft het kabinet maandag bekendgemaakt. In totaal is nu bij zes verschillende nertsenhouderijen op acht locaties het coronavirus aangetroffen.

Ook is er bij een ander bedrijf sprake van een verdenking. Bij dat bedrijf vindt nader onderzoek plaats. Dit blijkt uit resultaten van de verplichte screenings die op dit moment uitgevoerd worden onder alle nertsenhouderijen. Dat schrijven minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer.

Eind april werden er voor het eerst besmette nertsen aangetroffen bij verschillende nertsenhouderijen in Brabant. Eind vorige week werd nog een landelijk verbod op het vervoeren van nertsen en mest van die dieren ingesteld, om verdere verspreiding te voorkomen.

Extra onderzoek

Nadat er eerder op vier nertsenhouderijen besmette beesten waren aangetroffen kondigde het kabinet een extra onderzoek aan. Het kabinet gaat er vooralsnog vanuit dat de besmettingen die op vier Brabantse nertsenhouderijen zijn aangetroffen, geen infectiegevaar opleveren voor de directe omgeving. In lucht- en stofmonsters die zijn genomen, is het virus niet aangetroffen. Maar als het virus langere tijd rond blijft gaan onder nertsen, kan dat op termijn ook tot nieuwe infecties bij mensen leiden. Daarom wordt extra onderzoek gedaan, met name bij de pups die de afgelopen weken zijn geboren. Als die ook besmet zijn, bestaat het risico dat zo’n ‘reservoir’ ontstaat.

Minister Schouten verklaarde vorige week dat het ruimen van met corona besmette nertsenfokkerijen geen taboe is, maar pas wordt ingezet als ultiem middel. Ook maakte ze vorige week bekend dat opnieuw een medewerker van een nertsenfokkerij zeer waarschijnlijk was besmet door een nerts met het coronavirus.

Het was het tweede geval waarbij een dier een mens lijkt te hebben aangestoken. Dierenartsen die regelmatig besmette nertsenbedrijven in de Peel in Brabant bezoeken, stuurden begin deze week een brandbrief naar de landbouwminister. Ook de nertsenhouders maken zich grote zorgen.

Meldplicht

De minister stelde eind april al een meldplicht in voor nertsenhouders, dierenartsen en personen in onderzoeksinstellingen. Ademhalingsproblemen en verhoogde sterfte bij nertsen moeten sindsdien gemeld worden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De maatregel volgde op het aantreffen van nertsen besmet met corona bij twee nertsenfokkers in Brabant (Gemert-Brakel en Laarbeek). De dieren vertoonden verschillende ziekteverschijnselen waaronder ademhalingsproblemen.

Volgens het ministerie is uit eerder onderzoek gebleken dat fretachtigen - waartoe ook nertsen behoren - gevoelig zijn voor besmettingen met het longvirus. Het RIVM gaat er vooralsnog niet van uit dat de besmettingen bij nertsen een extra risico opleveren voor de volksgezondheid.

Voor de nertsenhouderijen in Nederland is hoe dan ook het einde in zicht. Uiterlijk in 2024 moeten ze allemaal dicht. Sommige partijen zouden graag zien dat het kabinet de coronacrisis aangrijpt om dat te bespoedigen. Maar daar ziet Schouten alleen kans toe als nertsenhouders er zelf voor kiezen eerder te stoppen.