Dam in Amsterdam bomvol met demonstranten tegen politiegeweld

Print
Dam in Amsterdam bomvol met demonstranten tegen politiegeweld

De hele Dam staan vol met demonstranten. Afbeelding: Robin van Utrecht

In Amsterdam wordt maandagmiddag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse verdachte George Floyd (46) in Minneapolis. De hele Dam in het centrum van de hoofdstad staat bomvol met mensen.

Ze dragen mondkapjes en sommigen houden protestborden in de lucht. De demonstranten strijden tegen politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU en willen hun solidariteit tonen met de demonstranten in Amerika. Op foto’s van het plein in Amsterdam zijn honderden demonstranten te zien. Dat meldt ook een verslaggever van NPO Radio 1: ,,De hele Dam staat vol’’. Het is voor de demonstranten niet mogelijk de 1,5 meter afstand in acht te nemen.

Lees ook: Familie Floyd komt met resultaten van eigen autopsie, broer roept op tot geweldloos protest

De demonstratie in Nederland is een initiatief van het collectief Kick Out Zwarte Piet, in samenwerking met Black Queer & Trans Resistance NL. Volgens de organisatoren ‘doet dit denken aan soortgelijke gebeurtenissen op eigen bodem, zoals #MitchHenriquez die vijf jaar geleden werd verstikt door agenten tijdens zijn arrestatie in Den Haag’.

Lees ook: Black Lives Matter protest op markt Maastricht

Dam in Amsterdam bomvol met demonstranten tegen politiegeweld
Amerikaanse demonstranten. Foto: AFP

Berlijn en Londen

De dood van de Amerikaan Floyd heeft ook in andere buitenlandse steden buiten de VS tot protesten geleid. In Berlijn kwamen volgens de politie gisteren circa 1500 mensen bijeen om tegen Amerikaans politiegeweld te demonstreren. In de Duitse hoofdstad was er een dag eerder ook al een demonstratie voor de Amerikaanse ambassade, in München een kleine betoging zondag voor het consulaat.

In Londen hebben betogers volgens de BBC de grootste betoging sinds de invoering van de lockdown vanwege het coronavirus gehouden op Trafalgar Square. Ze blokkeerden de weg naar de Amerikaanse ambassade. Er zijn enkele aanhoudingen verricht. In Toronto hebben volgens de deelnemers zeker 4000 mensen in optocht tegen het politieoptreden in het buurland betoogd. In Amsterdam wordt maandag een demonstratie gehouden.

Rellen in VS

De dood van Floyd, na een chaotische en uiterst hardhandige arrestatie door vier agenten in Minneapolis, heeft in de VS tot enorme protesten, plunderingen en brandstichtingen geleid. Er zijn sinds woensdag naar schatting wel 4000 relschoppers of betogers gearresteerd. In meer dan twintig staten is de Nationale Garde te hulp geroepen om het geweld de kop in te drukken. Vlakbij het Witte Huis in Washington is op meerdere plaatsen brand gesticht.

Er komen jaarlijks in de VS circa duizend mensen om het leven door politiegeweld (cijfers uit 2018). Tussen de vijftig en zestig agenten worden tijdens hun werk gedood door criminelen of verdachten. Het aandeel van Afro-Amerikanen in de misdaad is gezien de omvang van de bevolkingsgroep erg hoog, zowel in het aantal daders als slachtoffers. In 2018 was bijna een kwart van de mensen die de politie doodschoot Afro-Amerikaans. De circa 40 miljoen Afro-Amerikanen staan voor bijna 13 procent van de bevolking.