Veiligheidsregio’s en horecabranche: gezellige heropening terrassen

Print

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spreekt van een goed verlopen eerste dag in Nederland na de heropening van de horeca. Horecavoorman Dirk Beljaarts heeft op rondreis langs enkele plaatsen in Nederland vooral opluchting geproefd onder de ondernemers en gasten op de terrassen.

De directeur van KHN ging hoogstpersoonlijk kijken bij horecatenten in Maastricht, Oegstgeest en Haarlem. ,,Zondagavond ga ik nog even kijken in Amsterdam.’’

Lees ook: In beeld: Terrassen stromen vol op zomerse dag in Limburg

Beljaarts bespeurde dat de heropening van de horeca vooral rustig en beheerst is verlopen. ,,Ik heb geen gekte gezien, geen rijen of ander gedoe. Alles verliep heel kalm. In gesprekken met gasten hoorde ik ook vaak terug dat mensen het zien als een beloning voor hun goede gedrag. Ze hebben zich goed aan de coronamaatregelen gehouden en nu mogen ze als dank weer het terras op en naar de restaurants”, aldus Beljaarts.

Zijn eigen bevindingen komen volgens hem overeen met het beeld in heel Nederland. Circa 35 contactpersonen en 240 regiobesturen lieten via het netwerk van Koninklijke Horeca Nederland weten dat de heropening overal prima verloopt. ,,Ik kreeg in berichtjes heel vaak een opgestoken duimpje terug en daar word ik heel erg blij van.”

Lees ook: Video: Horeca-ondernemers euforisch bij opening van terrassen

Gezellig

Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad zegt dat de heropening van de horeca en terrassen vooral gezellig is verlopen. ,,Ik krijg vooral gezelligheid terug uit de 25 veiligheidsregio’s’’, zegt hij. ,,Het is nog maar een middag, hè, dat is de kanttekening die je moet plaatsen. Maar mijn algemene indruk is dat de horeca rustig van start is gegaan. Ik heb nog van geen enkel exces gehoord.”

De tweede pinksterdag is volgens hem niet heel veel anders verlopen dan de andere vrije dagen in dit voorjaar. ,,De openstelling van de horeca verliep rustig, maar opvallend is dat ook nu weer veel mensen naar het strand, parken en recreatiegebieden zijn getogen. Daar blijven mensen op zulke dagen toch heel graag naartoe gaan. Dat blijft een uitdaging. Soms hebben we maatregelen moeten nemen, zoals rond recreatiegebieden en outletcentra.”

Bruls, die ook burgemeester van Nijmegen is, heeft zelf geen tijd genomen om in het centrum van de stad een terrasje te pikken. ,,De stelregel is nog steeds om druktes zo veel mogelijk te mijden en dan moet je je daar zelf ook aan houden. Toch is het een unieke situatie: terrassen die weer opengaan en dat dat dan nieuws is. Maar het gaat er zeker van komen dat ik binnenkort een kop koffie op een terras ga drinken.”