‘Van ieder ontbijt maak ik een kunstwerkje’

Print
‘Van ieder ontbijt maak ik een kunstwerkje’

Specialiteit van hobbykok Will Bremen is fruit carving. Afbeelding: Peter Trompetter

Kerkrade / Eygelshoven -

Een ordinaire boterham met een plakje kaas is aan Will Bremen niet besteed. „Dat is me veel te kaal. Ik houd ervan om mijn eten net dat beetje extra cachet mee te geven. Op te vrolijken zeg maar. En ja, dat geldt zelfs voor een boterham.”

De 76-jarige hobbykok uit Kerkrade maakt van elk ontbijt een heus kunstwerkje. Neem bijvoorbeeld de boterham met als basis witte smeerkaas, zonder smaak. „Die versier ik dan met paprika op een zelfgemaakte gelei van paardenbloemen, ook wel armeluis honing genoemd. Dat is iedere keer weer een traktatie. Ik heb dit jaar dertig potten gelei ingemaakt, dus ik kan voorlopig vooruit.”

Fruit carving

Specialiteit van de hobbykok is het snijden van de meest uiteenlopende figuren in fruit, ook wel fruit carving genoemd. Het is een veelvoorkomende techniek in Europa en erg populair in Thailand, China en Japan. Trots is Bremen vooral op de duif die hij vakkundig uitsnijdt in het vruchtvlees van een watermeloen.

In 2019 deed Bremen mee aan het SBS6 televisieprogramma Klinkt Smakelijk. Daarin krijgen gepassioneerde amateurchefs de kans hun specialiteit met een professionele jury te delen. „Bij het bereiden van een Syrisch gerecht wilde ik graag mijn carving kunsten laten zien, iets maken wat andere koks niet zo snel doen.” Maar op een carving artiest was de Klinkt Smakelijk-jury niet voorbereid. „De dames die mij voor het programma hadden aangemeld, hadden dat er niet bij verteld.” Uiteindelijk eindigde hij op een niet onverdienstelijke derde plek.

Timmerman

Als jonge jongen hielp hij zijn moeder vaak bij het maken van jam en drankjes voor hoestsiroop. „Het bereiden van gerechten heb ik altijd leuk gevonden. De vraag waarom ik niet voor het vak van kok heb gekozen, wordt me wel vaker gesteld. Weet je, ik was op mijn vijftiende al timmerman en koken beschouwde ik als een leuke hobby.”

De Kerkradenaar werkt zich van timmerman op tot uitvoerder, maar komt op 39-jarige leeftijd in de WAO terecht. „Ik kreeg problemen met lopen, die zo verergerden dat ik werd afgekeurd.” Vanaf dat moment stort hij zich op zijn levenslange passie. „Bij het opstaan denk ik eigenlijk maar aan één ding, en dat is koken. Dan loop ik naar mijn tuintje om tuinkruiden te plukken, die ik vervolgens in mijn gerechten verwerk. Een ritueel dat ik moeilijk los kan laten, maar dat wil ik ook niet.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen