Onbegrip over drukte bij racismebetoging: ‘Klap in gezicht zorgverleners’

Print
Onbegrip over drukte bij racismebetoging: ‘Klap in gezicht zorgverleners’

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam in gesprek met demonstranten tijdens het protest op de Dam. Afbeelding: ANP

Het samendrommen van demonstranten op de Amsterdamse Dam maandag is verkeerd gevallen bij een flink deel van de Tweede Kamer. De betogers hadden op zijn minst onderling 1,5 meter afstand moeten bewaren, vinden politici van VVD, CDA, PVV en FVD. Ze uiten flinke kritiek op burgemeester Halsema.

Voor de demonstratie, ingegeven door de fataal afgelopen arrestatie van de zwarte Amerikaan George Floyd, kwamen naar schatting ongeveer 5000 mensen opdagen. Ze wilden lucht geven aan hun verontwaardiging over het geweld dat zwarte Amerikanen van de politie te verduren hebben.

,,Zoveel mensen zo dicht op elkaar: dat moet je absoluut niet willen”, zegt Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) op Twitter. Fractiegenoot Julius Terpstra spreekt van een ‘klap in het gezicht van de zorgverleners’ die juist op adem hoopten te komen nu het coronavirus voorlopig beteugeld lijkt. En Madeleine van Toorenburg noemt de drukte ‘compleet gestoord’.

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz vindt de beelden van een volle Dam ‘in coronatijd echt niet deugen’, hoe ze ook ‘de strijd voor vrijheid en gelijkwaardigheid’ steunt. De demonstranten hadden afstand moeten bewaren en waar dat mis ging had moeten worden ingegrepen. ,,Ik zie foto’s waarop de burgemeester nota bene doodleuk tussen de mensenmassa staat. Zonder mondkapje, en het lijkt zelfs binnen 1,5 meter. Wat is dit in hemelsnaam?”

Ook Van Dam heeft vragen aan Halsema. ,,Welke afspraken heeft zij op voorhand met de organisatoren gemaakt?”

PVV-leider Geert Wilders begrijpt niet dat terrasgangers strikt afstand moeten bewaren maar dat voor ‘een linkse demonstrant’ dat voorschrift ‘ineens niet meer’ geldt. Hij noemt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ‘corrupt’ omdat ze ‘links boven de wet’ zou stellen en wil justitieminister Ferd Grapperhaus naar de Kamer roepen voor tekst en uitleg.

D66-europarlementariër Samira Rafaela was zelf bij de demonstratie, maar hield het voor gezien. ,,Het werd echt te druk, waardoor 1,5 meter afstand houden lastig werd. Daarom ben ik weggegaan. En ik roep iedereen om 1,5 meter afstand te houden.”

Maurice van de Bosch, voorzitter van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG en radioloog, voelt zich in het hemd gezet. ‘Dag en nacht hebben de zorgmedewerkers zich door het stof gewerkt. We weten dat bijeenkomsten van grote groepen, zonder respect voor social distancing, hét risico zijn voor verspreiding van Covid-19’, twittert hij.