Herma (60) geeft daklozen coronacadeau met geërfd geld

Print
Herma (60) geeft daklozen coronacadeau met geërfd geld

Herma zet een tas op een bankje in het park. Afbeelding: Paul Rapp

Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep -

De Gennepse Herma van der Burgt (60) zet tassen met zelf gekocht eten en ingezamelde kleding op lege bankjes in Nijmegen. Zo kijkt ze om naar daklozen in coronatijd. Afgelopen zaterdag gaf ze tien plastic tassen weg en daarvoor fietst ze een hele avond kriskras door het centrum.

Terwijl ze met drie zakken onder de snelbinders aan komt fietsen, wenkt ze met haar wenkbrauwen naar het midden van het Keizer Karelplein. Op de rotonde is een verkleedpartij aan de gang. Er gaat een hoodie uit en een nieuw t-shirt aan. Een versleten trainingsbox van Real Madrid wordt weggegooid en verruild voor een tweedehands spijkerbroek.

Van der Burgt bekijkt het tafereel leunend op haar fiets, met een grote glimlach op haar gezicht. Nog geen halfuur eerder stond ze daar zelf om twee daklozen haar coronacadeau te geven.

‘Ik wil ze verrassen’

,,Ik wil ze verrassen op afstand. Hun dag kleuren. Helemaal nu. In coronatijd lopen mensen met een nog grotere boog om daklozen heen. Een daklozenkrant kunnen ze niet verkopen, in de daklozenopvang kunnen ze nu maar dagdelen terecht, de voedselbank krijgt nu minder eten.”

Al drie keer eerder is ze met haar tassen door Nijmegen gefietst. Begin april voor het eerst. Dit keer zet Van der Burgt een zak in een verlaten Hunnerpark neer. Een blauwe boodschappentas van een bekende supermarkt schijnt door het plastic heen. Op de zak een groot hart van rood papier met een liefdevolle tekst: ‘Alsjeblieft, klein steuntje voor wie het nodig heeft.’ Op de tas met voedsel en kleding zit ook een briefje voor wie de inhoud bedoeld is, een man of vrouw.

Ze wil zo inspireren. ,,Ik heb meerdere studies gevolgd, maar zit nu thuis. Zonder inkomen. Ik heb kanker gehad en heb nu bekkeninstabiliteit. Ik lig middagen in bed. Maar het geven zit in mijn genen. Het geld dat ik hiervoor gebruik, is geërfd geld. Daar hoef ik zelf niks van te hebben.”

Herma (60) geeft daklozen coronacadeau met geërfd geld
Herma van der Burgt uit Gennep zet tassen met eten en kleding voor daklozen op bankjes in Nijmegen. Foto: Paul Rapp

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen