Tweede autopsie George Floyd: overleden door verstikking

Print
Tweede autopsie George Floyd: overleden door verstikking

Een vrouw protesteert in Los Angeles tegen politiegeweld. Afbeelding: AFP

Uit een tweede, onafhankelijke autopsie op het lichaam van George Floyd is volgens Amerikaanse media gebleken dat hij door verstikking om het leven kwam. De autopsie is uitgevoerd in opdracht van de familie van Floyd. De lokale krant Star Tribune meldde de uitkomst als eerste.

In het autopsierapport staat volgens de krant dat Floyd de adem werd ontnomen doordat een agent op zijn rug drukte. Ook ging er niet genoeg bloed naar de hersenen van Floyd door het drukken van een andere agent. De 46-jarige Floyd overleed volgens het rapport al op de plaats waar hij werd aangehouden en niet in het ziekenhuis, wat eerder werd verondersteld. De artsen die de autopsie uitvoerden noemen het moord.

In de eerste door de autoriteiten uitgevoerde autopsie staat dat Floyd niet om het leven kwam door verstikking, maar door meerdere factoren, waaronder giftige stoffen in zijn lichaam en al bestaande gezondheidsklachten. De advocaten van de familie zijn het hier niet mee eens. „Wat wij weten is dat hij nog leefde voor hij werd aangehouden door de politie en dood was na zijn aanhouding.”

Floyd overleed vorige week maandag nadat een agent meer dan zes minuten zijn knie op de nek van Floyd hield. Ook andere agenten hielden de man gedurende deze tijd beet. Omstanders filmden het incident en vroegen de agenten Floyd los te laten. Hij zei zelf dat hij geen adem kreeg. Zijn dood is de oorzaak van grote protesten tegen politiegeweld en racisme door de hele VS.

Of het nieuwe autopsierapport wordt gebruikt in de zaak tegen de inmiddels ontslagen agent Derek Chauvin is nog niet bekend. In de VS is het niet gebruikelijk dat de slachtoffers in een strafzaak zelf bewijs verzamelen. De aanklager kan er wel voor kiezen om het rapport op te laten nemen in het bewijs.

Maandag bezocht Terrence Floyd de plek waar zijn broer overleed. Hij wilde „de geest van mijn broer” voelen.