President Trump dreigt het leger in te zetten tegen gewelddadige protesten

Print
President Trump dreigt het leger in te zetten tegen gewelddadige protesten

Het park tegenover het Witte Huis wordt ‘schoongeveegd’ omdat Trump een bezoek wil brengen aan de St. Johns Episcopal Church, de ‘kerk van de presidenten’. Afbeelding: AFP

Het Amerikaanse leger gaat op bevel van president Trump de orde herstellen in de straten van Washington. Hij dreigt ook militairen af te sturen op gewelddadige protesten in de rest van het land. Een park vol demonstranten werd met behulp van traangas leeg geveegd om een fotomoment voor de president mogelijk te maken.

Trump sprak voor het eerst sinds de woede-uitbarsting, wegens de dood van de 46-jarige George Floyd een week geleden, de VS toe vanuit het Witte Huis. In de tuin verzekerde hij de orde in de VS te gaan herstellen. Hij noemde plunderingen, mishandelingen en agressie tijdens grimmige demonstraties tegen politiegeweld ‘binnenlandse terreurdaden’. ,,De vernietiging van onschuldig leven en het vergieten van onschuldig bloed is een belediging van de menselijkheid en een misdaad tegen God.”

Inzet leger

Trump zei gouverneurs van de Amerikaanse staten te hebben opgedragen militairen van de Nationale Garde in te zetten. Ze zouden de straten moeten ‘domineren’. Als ze dat niet doen, dreigt hij het nationale leger te sturen. ,,Als een stad of staat weigert om de maatregelen te nemen die nodig zijn om de levens en bezittingen van inwoners te beschermen, dan stuur ik het Amerikaanse leger en los ik het probleem snel voor hen op,” zei Trump.

In Washington gaat het leger al militaire politie inzetten. Trump sprak van ‘duizenden en duizenden zwaar bewapende soldaten, militair personeel, en agenten’ om de rellen te stoppen. Diverse leden van de gemeenteraad reageerden geschokt. ,,Demonstranten roepen op om een einde te maken aan het geweld door de politie en de staat, en de president gooit olie op het vuur door ze terroristen te noemen en het leger onze stad in te sturen om de avondklok van de burgemeester af te dwingen’’, schreef raadslid David Grosso op Twitter.

,,Ik ben jullie president van orde en recht, en een bondgenoot van alle vreedzame demonstranten’’, zei Trump, die aangaf dat zij terecht ‘ziek’ zijn van de dood van George Floyd in Minneapolis, die stikte in de houdgreep van agenten. Maar vlak voor de toespraak gebruikte de politie in Washington traangas om vreedzame demonstranten voor het hek van het Witte Huis te dwingen te vertrekken, zodat de president lopend een beschadigde kerk in de buurt kon bezoeken voor een fotomoment. Trump hield een bijbel omhoog voor de dichtgetimmerde St. John’s Church en verklaarde de VS tot ‘geweldigste land ter wereld’. In de kelder van de kerk werd zondagavond brand gesticht.

Bisschop Mariann Edgar Budde van de Episcopaalse kerk kon niet geloven wat ze zag en vindt dat de kerk misbruikt is, zei ze tegen CNN. ,,De president gebruikte een Bijbel en een van de kerken van mijn bisdom zonder toestemming als achtergrond voor een boodschap die in tegenspraak is met de leer van Jezus, en alles waar onze kerken voor staan. Ik ben diep verontwaardigd.’’

President Trump dreigt het leger in te zetten tegen gewelddadige protesten
Trump brengt een bezoek aan de St. Johns Episcopal Church, de ‘kerk van de presidenten’. Foto: REUTERS

Lange gevangenisstraffen

Trump dreigde met lange gevangenisstraffen voor de aanstichters van wat hij ‘terreur’ noemt. Hij wees daarbij specifiek op de agressieve antifascistische beweging, die hij portretteert als hoofdschuldige. Aanhangers duiken inderdaad af en toe op bij protesten, maar veel bewijs voor hun aandeel in de ongeregeldheden is er niet. In New York wees de politie beschuldigend naar anarchisten. In Minnesota vermoedt de gouverneur dat niet extreemlinks, maar juist extreemrechts de boel verstoort met extra geweld.

De Amerikaanse president beloofde in zijn speech expliciet het recht op wapenbezit te beschermen – maar noemde het recht op vrije meningsuiting niet. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maakt zich zorgen om de situatie in de VS. ,,In plaats van de vrijheid van meningsuiting te handhaven, dreigt president Donald Trump het leger in te zetten in Amerikaanse straten. Zijn woorden doen niets om deze natie te helen, maar openen de deur naar meer vernietiging en dood,” stelde directeur Nicole Austen-Hillery in een verklaring. Ze spreekt van het ‘ultieme falen’ van leiderschap.

President Trump dreigt het leger in te zetten tegen gewelddadige protesten
Het park tegenover het Witte Huis wordt ‘schoongeveegd’. Foto: AFP