Pups starten opleiding dankzij doppentoppers

Print
Pups starten opleiding dankzij doppentoppers

Koen Bloemen: „Vrijwilligers van Doppentoppers Landgraaf zamelen jaarlijks meer dan vijfduizend kilo aan doppen in.” Afbeelding: Peter Trompetter

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Heerlen / Hoensbroek / Kerkrade / Eygelshoven / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Brunssum / Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade -

Wat begon als een challenge, is inmiddels uitgelopen tot een vrijwilligersactie op dagelijkse basis. Koen Bloemen (31) zorgt samen met zijn ‘Doppentoppers Landgraaf’ al drie jaar voor bijdrages voor de pups van KNGF Geleidehonden.

Inmiddels komen de doppentoppers niet meer enkel uit Landgraaf. Bloemen vertelt dat bewoners uit heel Zuid-Limburg doppen naar de inzamelpunten van Doppentoppers Landgraaf brengen. „We zijn nu met vijf vaste vrijwilligers, waaronder mijn ouders en ik”, legt hij uit. „Daarnaast hebben we links en rechts nog mensen die in hun wijk doppen inzamelen. In Kerkrade, Brunssum, Heerlen, Voerendaal en Schin op Geul. Uiteindelijk komen al die doppen bij ons terecht.” De doppen worden opgeslagen in vaders bedrijf, waar op dit moment zo’n zeshonderd kilo aan doppen ligt.

Donaties

Plastic doppen, metalen doppen, deksels en blikjes. Bloemen: „De plastic doppen brengen we, als we vijfhonderd tot duizend kilo klaar hebben liggen, naar een verwerkingsbedrijf in Born. Daar wordt van het plastic nieuwe producten gemaakt. De opbrengst daarvan gaat naar KNGF Geleidehonden, die daarmee het eerste opleidingsjaar van nieuwe pups betalen.” Het metaal wordt weer ergens anders ingeleverd. Liefst ontvangt familie Bloemen daarom het plastic en metaal apart, zodat ze zelf geen uren kwijt zijn aan het scheiden van de materialen. „Het metaal gaat naar een bedrijf in Landgraaf dat oud ijzer inzamelt. De opbrengst die we daarvan ontvangen, gaat naar een cadeau dat we kopen voor een dierenorganisatie die dat kan gebruiken”, legt de initiatiefnemer uit. „Via Stichting Dierenlot komen in contact met deze organisaties.”

De man uit Landgraaf krijgt steeds meer nieuwe aanmeldingen binnen, van mensen die doppen sparen en graag bij Bloemen willen inleveren. Ondanks dat het een dagtaak voor hem is, vindt hij het leuk om te doen. „Anders was ik er nooit aan begonnen. Wel zou het fijn zijn als er inzameladressen in de omgeving van Sittard en Maastricht/Heuvelland bij komen.”

Challenge

In de zomer van 2017 benaderde een kennis Bloemen met de vraag of hij mee wilde doen aan een challenge: in één jaar tijd duizend kilo aan doppen verzamelen. „In september zijn we daarmee gestart en in november hadden we al ongeveer die duizend kilo bij elkaar”, zegt hij lachend. „Toen het jaar voorbij was zaten we op bijna vijfduizend kilo. Dat halen we nu nog altijd in een jaar, misschien zelfs wel iets meer.”

Meedoen met de Doppentoppers Landgraaf? Mail naar: doppentopperslandgraaf@outlook.com.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen