‘Nieuwe kleding uit een échte winkel’

Print
‘Nieuwe kleding uit een échte winkel’

Voorzitter Manon van der Molen (rechts) en vrijwilligster Ilona Brouns (links). Afbeelding: Peter Trompetter

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth -

Zorgen dat kinderen door gebrek aan nieuwe kleding of schoenen niet in een sociaal isolement raken. Dat is wat Stichting Elk kind telt mee wil bereiken. De winkel van de stichting is op haar nieuwe locatie in Voerendaal sinds 27 mei open.

Wat begon met kleding inzamelen op een zolder in Nuth, vorderde in een winkel in Nuth. Tien jaar later werd een nieuwe voorzitter en een nieuw pand gezocht. Manon van der Molen, die op dat moment al verbonden was aan de stichting, werd voorzitter en het pand aan de Hogeweg 32 in Voerendaal werd de nieuwe winkel. In die winkel kunnen kinderen hun ogen uitkijken: schoenen in alle maten staan netjes op planken. Hetzelfde geldt voor kleding, van zwemkleding en ondergoed tot stoere jacks en zwierige jurkjes.

Kleding uitzoeken

„Het doel van de stichting is om ervoor te zorgen dat kinderen wiens ouders geen nieuwe kleding en schoenen kunnen kopen, niet in een sociaal isolement raken”, legt Van der Molen uit. „Via instanties of personen, Kompas, basisscholen en pastoraal werkers bijvoorbeeld, komen gezinnen met een kleine beurs bij ons terecht. Kinderen van 0 tot 12 jaar zoeken bij ons kleding uit.” Voor zowel meisjes als jongens zijn er standaard aantallen van kleding en schoenen die zij kunnen meenemen. Voor alles geldt: zolang de voorraad strekt.

Van der Molen: „We hebben door middel van die standaard aantallen een maximum ingesteld om zo veel mogelijk kinderen kleding te kunnen bieden.” De kleding wordt gedoneerd, waarbij een zorgvuldige selectieprocedure hoort. „We willen voor de kinderen kwalitatief goede spullen. ‘Nieuwe’ kleding, die ze kunnen shoppen in een ‘échte’ winkel”, vertelt de voorzitter enthousiast. „Dat houdt in: geen scheuren, vlekken of verkleuringen in de kleding. Naaien en ander herstel doen wij niet. Af en toe, wanneer een kledingstuk nog ontzettend mooi is maar een frisse geur kan gebruiken, was ik het.” Kleding die wordt ‘afgekeurd’ gaat naar een stichting in Roemenië. Schoenen en ondergoed wordt door Stichting Elk kind telt mee nieuw gekocht.

Zuid-Limburg

De nieuwe winkel in Voerendaal zou eigenlijk op 9 april openen. Door het coronavirus is dit uitgesteld naar 27 mei en is het winkelen nu ‘anders dan anders’. Ondanks dat nodigt Van der Molen gezinnen van harte uit om een bezoekje te brengen. „We hebben een warm welkom gekregen in Voerendaal. Maar we hebben geen afscheid genomen van Nuth. Sterker nog, kinderen uit heel Zuid-Limburg lopen bij ons binnen.”

Samenwerken of kleding inleveren? Mail naar info@elkkindteltmee.nl.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen