Meer treinen, maar op station Utrecht Centraal is het rustig

Print
Meer treinen, maar op station Utrecht Centraal is het rustig

Reizigers met mondkapjes op het perron van Utrecht Centraal. De treinen rijden weer volgens de reguliere dienstregeling, nu het coronavirus over de piek heen is. Afbeelding: ANP

De treinen rijden vanaf maandag weer grotendeels volgens de gewone dienstregeling. Maar de reizigers lijken het nog even aan te kijken en thuis te werken. In station Utrecht Centraal is het rond 07.00 uur rustig. Ook bij de intercity naar Amsterdam bijvoorbeeld, waar het normaal gesproken een drukte van belang is.

Reizigers lopen nog zonder mondkapje door het station en over de perrons. Pas bij het instappen doen ze het mondmasker voor dat sinds 1 juni vanwege het coronavirus verplicht is in het openbaar vervoer. Her en der in station Utrecht Centraal staan medewerkers met borden: ‘Houd rechts’ en ‘Geef elkaar de ruimte’.

Lees ook: ‘Superspannende dag’ voor ProRail en NS: extra storingsploegen paraat

Vanwege de coronamaatregelen kunnen er flink minder treinreizigers mee dan normaal. Middelbare scholieren die vandaag ook weer naar school gaan, moeten als ze binnen een straal van 8 kilometer van hun school wonen, lopend of fietsend gaan of zich laten halen en brengen door hun ouders.

Meer treinen, maar op station Utrecht Centraal is het rustig
Reizigers met mondkapjes op het perron van Utrecht Centraal. Foto: ANP

95 euro

Er kunnen nog flink minder reizigers mee dan normaal, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarom geldt nog altijd de regel dat mensen alleen het ov nemen als dit noodzakelijk is. In de bus, trein, tram, metro en op de pont is een mondkapje verplicht. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 95 euro.

,,NS rijdt het maximale aantal treinen dat voor haar medewerkers onder corona-omstandigheden mogelijk is en dat nodig is om Nederland bereikbaar te houden”, aldus het vervoersbedrijf. Alleen de stoelen aan de raamzijden, voorzien van een groene sticker, zijn beschikbaar voor reizigers. Daardoor is ongeveer de helft van de stoelen in de trein te gebruiken.

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB vraagt scholieren die wel met het ov moeten reizen dit te doen tussen 09.30 en 14.30 uur. Hierover is overleg met de scholen.