Corona

‘Mogelijk tot 100 miljard euro extra steun voor Duitse economie’

Print
‘Mogelijk tot 100 miljard euro extra steun voor Duitse economie’

Afbeelding: EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal proberen om later op dinsdag een compromis te bereiken over een tweede stimuleringspakket om de grootste economie van Europa door de coronacrisis te loodsen. Vanaf 14.00 uur dinsdagmiddag zal ze verschillende kopstukken en ambtenaren van haar eigen christendemocratische partij CDU alsook de sociaal-democratische SPD ontvangen. Het gaat volgens ingewijden om een pakket tussen de 50 en 100 miljard euro.

In maart lanceerde Berlijn een eerste steunpakket met stimuleringsmaatregelen en garanties om consumenten en bedrijven te beschermen tegen de gevolgen van de virusuitbraak. Het tweede pakket is erop gericht om de economie van het land een impuls te geven. De verwachte krimp van 6 procent dit jaar zou de diepste neergang zijn sinds de nasleep van de Tweede Wereldoorlog.

Mogelijke maatregelen waarover wordt gesproken variëren van schuldverlichting voor gemeenten tot subsidies om de autoverkopen aan te jagen. Ook zou worden gesproken over hulp aan gezinnen met kinderen. Minister van Financiën Olaf Scholz zou ook een staatsprogramma voor loonondersteuning willen uitbreiden, in het Duits bekend als Kurzarbeit.

De sociaal-democraten dringen aan op een besteding van meer dan 100 miljard euro, terwijl de partij van Merkel naar verluidt de hoeveelheid nieuwe schulden wil beperken. Volgens de Duitse krant Bild zal er een steunpakket van 75 miljard tot 80 miljard euro overeen worden gekomen. De federale overheid zal daarvan ruim 60 miljard euro voor haar rekening nemen en de regionale overheden het resterende bedrag.