Waat e waer

‘Er is inmiddels een heuse Heijmans Fanclub uit de botervloot gegleden om te wijzen op zijn verdiensten voor Weert’

© De Limburger

COLUMN - Woensdagavond bespreekt de gemeenteraad van Weert het integriteitsrapport Berenschot dat inmiddels ook de aandacht van landelijke media heeft. Dit rapport was bij mijn deadline nog niet openbaar, daarom hier alvast een uittreksel van rapport WaateWaer. Dat stelt vast dat burgemeester Heijmans vanaf zijn eerste aanstelling in Weert in 2011 stelselmatig wettelijke en gedragsregels heeft genegeerd of naar zijn hand gezet. Dat begon met negeren van de Gemeentewetsregel dat de burgemeester in zijn werkgemeente moet wonen. Er was bijna één ambtstermijn nodig voor de verhuizing; ver over alle ontheffingstermijnen heen en gedoogd door de gemeenteraad.

Frits Nies

Vervolgens liet hij zich kronen tot voorzitter van comité Weert600 dat van 2014 een jubeljaar moest maken. Vandaar zijn door WaateWaer toegekende nom de plume JubelJos. In deze ‘nevenfunctie’ dwong hij deelnemende organisaties subsidiegelden te besteden bij met hem bevriende communicatiebureaus. Toen De Aldenborgh tegenstribbelde, werd de vereniging voor de bestuursrechter gedaagd. Hij hielp PvdA-raadslid Kadra bij het onttrekken van een illegaal in Weert verblijvend Syrisch gezin aan opsporing door de IND. Vriendin Kadra hielp hij ook aan een baantje bij International Award For Young People waar hij als voorzitter met de pet van burgemeester AZC-subsidiegeld in pompte plus sponsorgeld van de met Weert zakendoende AZC-eigenaar. Uit dezelfde AZC-pot ging ook geld naar een kunsttripje naar Hangzhou, mede op initiatief van een aan hem ondergeschikte ambtenaar, van wie hij (uiteindelijk) zijn Weerter woning kocht. In 2019 bezorgde hij het EK Triatlon in Weert tonnen verlies door er eigenhandig een buitensporige VIP-tent door te drukken.

Er is inmiddels een heuse Heijmans Fanclub uit de botervloot gegleden om te wijzen op zijn verdiensten voor Weert. Initiatiefnemer Harry Notermans, een katholieke pastoor, voert in een ‘open brief’ als eerste verdienste op dat Weert nu ‘Regenboogstad’ is. Daar zullen ze in het Vaticaan (roze) van opkijken. Zoals ze bij Berenschot opgekeken moeten hebben van een burgemeester die niet wil begrijpen dat zijn staatsrechtelijk gezag niet leunt op het hebben van een narcistische persoonlijkheid die als een zonnekoning denkt zelf te kunnen uitmaken welke (gedrags)regels voor hem gelden, maar op het hebben van ambtstaken binnen wettelijke kaders die eisen dat hij zichzelf aan de regels houdt. Al was het maar opdat burgers zich daardoor er ook aan houden. Na dinsdagavond weten we (nog) meer.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal