Nummer voor coronatest op eerste dag 323.000 keer gebeld

Print
Nummer voor coronatest op eerste dag 323.000 keer gebeld

Afbeelding: Getty Images

Het telefoonnummer van de GGD voor het laten uitvoeren van een coronatest is op de eerste dag liefst 323.000 keer gebeld.

Die toestroom was zo groot dat de systemen overbelast raakten en gedurende de dag minder mensen een afspraak konden maken dan gepland, meldt de GGD.

De gratis afsprakenlijn (0800-1202) ging maandag om 08.00 uur open. Het telefoonnummer is bedoeld voor mensen die klachten hebben die aan het coronavirus doen denken. Het kabinet wil mensen die besmet zijn met het virus sneller opsporen. Dan kan het zo nodig gerichte maatregelen nemen en hoeft niet weer de hele samenleving te worden stilgelegd.

Lees ook: Corona-symptomen? Voortaan binnen dag getest via nieuw telefoonnummer

Andere vragen

Op de eerste dag belden ook veel mensen, één op de vier, naar de afsprakenlijn met andere klachten of vragen. „Het is belangrijk dat mensen mét klachten van het coronavirus, zoals hoesten, verkoudheid of verhoging, snel bij één van de GGD’en terecht kunnen voor een test. Daarom een dringende oproep aan mensen zónder klachten of met algemene vragen om het afsprakennummer niet te bellen”, zegt Sjaak de Gouw, portefeuillehouder Infectieziektebestrijding van GGD GHOR Nederland.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu