Vlam Minckelers op de Markt in Maastricht brandt weer ‘eeuwig’

Print
Vlam Minckelers op de Markt in Maastricht brandt weer ‘eeuwig’

Protest bij de Vlam van Minckelers in 2013. Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

De Vlam van Minckelers op de Markt in Maastricht gaat na negen jaar weer ‘eeuwig’ branden. Er is een nieuwe fakkel gemonteerd.

Van 1954 tot 2011 brandde de vlam voortdurend, tot Essent zijn subsidie beëindigde. In 2013 plaatste kunstenaar Alain Declercq uit Luik een muntautomaat bij het beeld, waardoor mensen door het storten van een euro de vlam even kon laten branden. Maastricht wil de vlam opnieuw ‘eeuwig’ laten branden, maar Declercq haalde in januari stiekem de zonnepanelen, muntautomaat en fakkel weg. Omdat daardoor een gevaarlijke situatie is ontstaan, deed de gemeente aangifte. Ze meldt dat de politie deze nog in onderzoek heeft.

Het heeft even geduurd, maar dinsdag werd gewerkt aan de aansluiting van de nieuwe fakkel op de bestaande gasinstallatie. Ook wordt een geprogrammeerde tijdklok geïnstalleerd. Een dezer dagen moet de vlam weer branden op vrijdagen, zaterdagen en zondagen – in de zomertijd tussen 19.00 en 1.00 uur en in de wintertijd tussen 18.00 en 24.00 uur. Ook op algemene en aan Maastricht gerelateerde feestdagen en de hele maand december brandt de vlam.

Het gas komt uit gecertificeerde duurzame bronnen, wat inhoudt dat de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen