Corona

‘Financiële positie pensioenfondsen iets verbeterd’

Print
‘Financiële positie pensioenfondsen iets verbeterd’

Afbeelding: Peter Hilz

De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is in mei iets beter geworden, maar hun zogeheten dekkingsgraden blijven mede door de coronacrisis in de „gevarenzone”.

Volgens advies- en onderzoeksbureau Aon profiteerden de fondsen van het aantrekken van de aandelenkoersen. Ook krabbelde de rente weer wat op.

Dekkingsgraad

De gemiddelde dekkingsgraad steeg afgelopen maand naar 92 procent, van 90 procent in april. Dit betekent dat de fondsen voor elke euro die ze in de toekomst aan pensioenen moeten uitkeren, door de bank genomen 92 eurocent in kas hebben.

Volgens Aon ligt de beleidsdekkingsgraad, een gemiddelde score over de afgelopen twaalf maanden, door de bank genomen nog steeds onder het vereiste minimum van 100 procent. Op basis van de huidige regels zou dat bij onveranderde omstandigheden kortingen voor eind 2020 betekenen, stellen de onderzoekers.

Herstel

In het eerste kwartaal ging de graadmeters nog flink onderuit als gevolg van de coronacrisis. Het is volgens Aon nog afwachten of er nu snel herstel volgt, of dat sprake zal zijn van een langere periode van economische teruggang. Door versoepeling van de coronamaatregelen kan het economisch verkeer weer wat op gang komen, constateren de onderzoekers. Maar wat dit voor de dekkingsgraden betekent, is nog niet duidelijk.

Frank Driessen, directeur van Aon Retirement & Investment, wijst erop dat het pensioenakkoord ook nog altijd verder uitgewerkt moet worden. Hij vreest dat de pensioenfondsen nog jaren moeten „aanmodderen in het huidige systeem”. „Het is de vraag hoe de komende jaren dan met mogelijke kortingen wordt omgegaan”, aldus de deskundige.