Week van de Jonge Mantelzorger: ‘Om hulp vragen is niets om je voor te schamen’

Print
Week van de Jonge Mantelzorger: ‘Om hulp vragen is niets om je voor te schamen’

Afbeelding: MantelzorgNL

Nederweert / Weert -

Het is de landelijke ‘Week van de Jonge Mantelzorger’. Ook in Weert en Nederweert wordt er extra aandacht gevraagd voor deze jongeren.

Een ‘jonge mantelzorger’ is een jongere (of kind) die opgroeit met een familielid met een lichamelijke of psychische ziekte, handicap of verslaving. Van alle jongeren in Nederland is één op de vier een jonge mantelzorger. „Natuurlijk kan het hartstikke goed gaan thuis, maar soms is het ook lastig om naast de zorgtaken ook nog huiswerk te maken of tijd te hebben voor hobby’s. Óf de jongeren maken zich zorgen over hoe het thuis gaat”, aldus Imke Gijsen van Punt Welzijn.

Veel jonge mantelzorgers realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking hoort er in hun beleving ‘gewoon bij’ of ontstaat vaak sluipenderwijs. Veel jongeren die opgroeien met een zieke of gehandicapte ouder, broer of zus cijferen zichzelf weg. „Om goed voor hun naasten te kunnen zorgen, moeten jonge mantelzorgers ook goed voor zichzelf zorgen”, aldus Gijsen. Ze een boodschap voor jonge mantelzorgers. „Het begint ermee dat je je bewust wordt van het feit dat je een mantelzorger bent. Vervolgens is het belangrijk je eigen grenzen te leren kennen en deze ook aan te geven. Het is goed om over je persoonlijke zorg(en) te praten. Dat maakt je namelijk bewust van de bijzondere taken die je doet. Hierbij hulp vragen is niets om je voor te schamen. Integendeel, het is de normaalste zaak van de wereld. Neem hierover gerust contact op.”

Punt Welzijn heeft speciaal voor jonge mantelzorgers tot 25 jaar ‘VIP-acties’. Imke licht toe: „Wanneer je je als jonge mantelzorger hiervoor aanmeldt, maak je iedere twee maanden kans op een leuke verrassing of verwenactiviteit en word je op de hoogte gehouden van andere dingen die voor jou nuttig kunnen zijn. Speciaal vanwege de Week van de Jonge Mantelzorger is er een extra actie: aanmeldingen vóór 5 juni ontvangen een bon voor een belegd broodje of gebakje van Bakkerij Broekmans. Aanmelden voor deze VIP-acties kan via deze link.”

Deze week worden jonge mantelzorgers gestimuleerd om over hun zorgen te praten of hulp te zoeken. In online video’s delen jongeren, onder wie radio-dj Frank van der Lende, hun ervaringen. Ook geven ze tips over hoe je het bespreekbaar kunt maken.

Deze week post Punt Welzijn iedere dag een video of ervaringsverhaal van deze jongeren op de Facebookpagina.

Ben of ken je een jonge mantelzorger? Neem voor meer info contact op door een mail te sturen naar mantelzorg@puntwelzijn.nl.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen