‘Ruimhartige’ steun aan horeca in Gulpen-Wittem moet wel binnen de wettelijke regels blijven

Print
‘Ruimhartige’ steun aan horeca in Gulpen-Wittem moet wel binnen de wettelijke regels blijven

Café ’t Tèpke mocht zijn terras uitbreiden naar de ruimte voor de gesloten taverne Aod Gullepe. Afbeelding: Johannes Timmermans

Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem / Eyserheide / Piepert / Eys / Elkenrade / Wijlre / Heijenrath / Mechelen / Diependal -

De gemeente Gulpen-Wittem zal horecaondernemers die door de coronacrisis in het nauw komen ‘ruimhartig’ tegemoet treden. Maar de oppositie vindt de gemeente te afwachtend.

De gemeente probeert de bedrijven al op alle mogelijke manieren te helpen, constateert Houben. Cafés en restaurants hoeven voorlopig geen leges te betalen en de gemeente knijpt een oogje dicht als zij hun terras tijdelijk uitbreiden. Zo mocht café ’t Tèpke aan de Rijksweg de stoep voor taverne Aod Gullepe, dat dicht is, bij zijn eigen terras trekken.

Actiever

De oppositiepartijen gaat die steun echter niet ver genoeg. Volgens CDA en Fractie Franssen loopt het college van B en W achter de feiten aan en zou de gemeente wat actiever mogen zoeken naar mogelijkheden om de horeca te ondersteunen. In een motie stellen zij voor om daarbij de lokale wet- en regelgeving even los te laten.

Lees ook: Fracties Gulpen-Wittem roepen op tot steun aan verenigingen en aan Voedselbank Vaals

Dat laatste gaat het college te ver. „We zullen ons bij alles wat we doen wel netjes aan de wet moeten houden”, onderstreept Houben. „Als we dat loslaten, komt de rechtszekerheid van burgers in het gedrang. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Inwoners moeten weten waar ze aan toe zijn, ook in moeilijke tijden als deze.”

Stoel

Houben ziet de motie vooral als een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg, zegt hij. Waarbij hij wel nadrukkelijk aangeeft dat de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij de ondernemers zelf ligt. „In goede tijden mogen wij ons niet te veel met hun zaak bemoeien. En dan moet u ons nu ook niet vragen om op hun stoel te gaan zitten.”

Om de overige fracties over de streep te trekken, hebben CDA en Fractie Franssen die zin over het loslaten van regels en voorschriften uit hun motie geschrapt. Maar zij blijven van mening dat de gemeente meer zou moeten doen om de plaatselijke ondernemers te helpen. „De gemeente is veel te afwachtend”, vindt raadslid Piet Franssen.

Sympathiek

Het aangepaste voorstel van de oppositie heeft de eindstreep niet gehaald: de stemmen staakten, zodat de motie vooralsnog is aangehouden. „Het klinkt sympathiek, maar in feite doet de gemeente al wat in deze motie wordt gevraagd”, constateert PRO-raadslid René Nijssen. Hij is van mening dat de gemeente niet verder ‘voor de troepen uit moet lopen’.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen