Heijmans schond gedragscode

Print
Heijmans schond gedragscode

Jos Heijmans tijdens een raadsvergadering in 2016. Afbeelding: Stefan Koopmans

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Burgemeester Jos Heijmans heeft de gedragscode geschonden toen hij op eigen gelegenheid geld overmaakte naar een stichting waar hij zelf voorzitter van is. Er is geen bewijs dat hij een mandaat had om dat geld zelfstandig over te maken.

Dat blijkt uit het integriteitsrapport van het bureau Berenschot dat dinsdagavond openbaar is gemaakt.

Volgens Berenschot was binnen het college bekend dat geld dat Weert kreeg omdat er een asielzoekerscentrum binnen de grenzen ligt, ook werd uitgegeven aan projecten rond dat azc. Daar is nooit bezwaar tegen gemaakt in het college, maar de burgemeester was volgens Berenschot niet bevoegd om dat geld uit te geven. Sowieso is bij meerdere uitgaven volstrekt onduidelijk of het nou ging om subsidie of een betaling voor diensten. Meestal werd bij bedragen die Heijmans zelf accordeerde het begrip ‘financiële bijdrage’ vermeld. Die uitgaven verliepen op ‘slordig en onzorgvuldige wijze’, stelt Berenschot.

Het bureau Berenschot werd in februari van dit jaar door de gemeente ingeschakeld na publicaties in De Limburger over het feit dat Heijmans op eigen houtje 23.000 euro subsidie gaf aan een stichting waar hij zelf voorzitter van is. PvdA-raadslid Fanida Kadra heeft een deeltijdbaan bij die stichting. Heijmans zorgde ervoor dat het bedrijf HQ, dat grote belangen heeft in Weert, de stichting voor in totaal 100.000 euro sponsorde. Volgens integriteitsdeskundigen die de krant raadpleegde, kan Heijmans zo de schijn van belangenverstrengeling wekken. Dat is in strijd met de gedragscode.

Bekijk het hele rapport hier

Berenschot gaat een stap verder en constateert dat op zijn minst de schijn van belangenverstrengeling is gewekt en daarom de gedragscode is geschonden. Heijmans sprak mee tijdens de collegevergadering over de eerste bijdrage aan de stichting, een bedrag van 1500 euro, die wél aan de wethouders werd voorgelegd. Hij had zich daar terug moeten trekken omdat zijn privébelang en dat van de gemeente door elkaar liepen, stelt Berenschot.

Bij besluiten over het kazernekwartier en het bedrijf HQ heeft Heijmans geen sturende rol gespeeld en is volgens Berenschot geen sprake van belangenverstrengeling of de schijn daarvan. Maar ook in dit geval had Heijmans op z’n minst in het college moeten melden dat HQ de stichting sponsort waar hij voorzitter van is, en had hij zich terug moeten trekken tijdens de beraadslaging. Door dat niet te doen schond hij de gedragscode integriteit van de gemeente, aldus de onderzoekers.

Berenschot keek ook naar de rol van raadslid Kadra. Het bureau constateert dat Heijmans zowel privé, als zakelijk als publiek met elkaar in relatie staan. Daarbij wordt geen schending van integriteitsregels of -wetten geconstateerd.

De gemeenteraad van Weert bespreekt het rapport woensdagavond tijdens een raadsvergadering die vanwege coronamaatregelen niet toegankelijk is voor publiek. De vergadering wordt live uitgezonden via de site van de gemeente.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen