Reconstructie: zo kwam George Floyd in 8 minuten en 46 seconden om het leven

Print
Reconstructie: zo kwam George Floyd in 8 minuten en 46 seconden om het leven

Afbeelding: RV

Hoe kwam George Floyd om het leven? Met beelden van omstanders en bewakingscamera’s reconstrueerde The New York Times zijn fatale confrontatie met de politie van minuut tot minuut.

Op 25 mei arresteerden agenten van de stad Minneapolis George Floyd, een 46-jarige zwarte man, nadat een winkelmedewerker hem ervan had beschuldigd een pakje sigaretten te hebben betaald met een vals briefje van 20 dollar. Zeventien minuten nadat de eerste politiewagen arriveerde, lag Floyd bewusteloos op de grond, in bedwang gehouden door drie agenten.

Door de videobeelden van omstanders en beveiligingscamera’s te bestuderen, samen met de officiële documenten en na consultatie van experts, kon The New York Times de minuten voor de dood van Floyd reconstrueren.

Ontslag

De dag na de dood van George Floyd werden de vier betrokken agenten ontslagen. Kort daarna werd agent Derek Chauvin, die op de beelden duidelijk te zien is als de agent die bovenop Floyd zit, aangeklaagd voor doodslag. Chauvin drukte met zijn knie gedurende 8 minuten en 46 seconden op de nek van Floyd, terwijl die meerdere keren om hulp smeekte en aangaf dat hij geen lucht meer kreeg. Zelfs toen de hulpdiensten arriveerden, bleef Chauvin nog een volle minuut met zijn knie in de nek van de toen al bewusteloze Floyd zitten.

Lees ook: Democratische presidentskandidaat Biden: Trump laat vlammen van haat oplaaien