Efteling past Monsieur Cannibale aan tijdens ‘groot onderhoud’

Print
Efteling past Monsieur Cannibale aan tijdens ‘groot onderhoud’

De attractie Monsieur Cannibale. Afbeelding: AD

Pretpark De Efteling gaat de omstreden attractie Monsieur Cannibale pas aanpassen als er ‘groot onderhoud’ gepland staat. Dat heeft een woordvoerder van het Brabantse park woensdag laten weten.

De attractie Monsieur Cannibale bestaat uit een groot aantal kookpotten waarin de bezoekers kunnen plaatsnemen. Ze draaien vervolgens rondjes om een grote, dikke, bijna naakte man van kleur met een pollepel door zijn neus.

In het verleden werd al vaker kritiek geuit op het vermeend racistische karakter van de ‘draaimolen’ uit 1988. In Amerikaanse media werd al vaker verbazing geuit over de “koloniale” attractie. Deze kritiek laaide de afgelopen week op sociale media weer op, mede door alle aandacht voor het racismedebat en de BlackLivesMatter-beweging.

Onder anderen cultuur- en mediawetenschapper Dan Hassler-Forest plaatste een bericht dat hij zijn dochter van 8 niet kon uitleggen waarom ‘die zwarte man zo gevaarlijk en lelijk is gemaakt. Deze attractie is racistische bullshit.’ Zijn tweet oogstte honderden reacties.

Geen concrete datum

Het is niet de eerste maal dat Monsieur Cannibale ter discussie staat, erkent De Efteling. Het park paste vorig jaar bij een grote renovatie wel soortgelijke omstreden poppen in de attractie Carnaval Festival aan. ,,We luisteren zeker naar de maatschappelijke geluiden”, aldus een zegsman van het park. ,,En we krijgen met enige regelmaat opmerkingen van gasten. We gaan pas nadenken over eventuele veranderingen die passen in de nieuwe tijdgeest als de attractie aan de beurt is voor groot onderhoud.”

Er staat nog geen concrete datum in de Efteling-agenda, voegt ze daar direct aan toe. De recente wereldwijde oplaaiing van het racismedebat is geen reden voor De Efteling om de plannen te versnellen.

,,We hoeven niet vooruit te lopen op het maatschappelijke debat”, stelt de zegsvrouw. ,,De meeste bezoekers snappen echt wel dat het een vrolijke karikatuur is, zoals er meer karikaturen in ons park te vinden zijn. Het is een uitvergroting, niet de wereld zoals hij er echt uitziet. Ook niet alle Nederlanders lopen op klompen, zoals in het Carnaval Festival.”