Nertsenfokkerijen met coronabesmettingen worden geruimd

Print
Nertsenfokkerijen met coronabesmettingen worden geruimd

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

De nertsenfokkerijen waar het coronavirus is vastgesteld worden geruimd. Het gaat om zes bedrijven met acht locaties die allemaal in Noord-Brabant staan. Dat melden Haagse bronnen. Bij een bedrijf in Venray is een coronaverdenking.

De bedrijven staan in Deurne, Laarbeek, Gemert-Bakel en Sint-Antonis. Wat er met een zevende bedrijf in Venray gebeurt, waar een coronaverdenking is, maar waar het virus nog niet is vastgesteld, is nog niet bekend. Later woensdagmiddag stuurt het kabinet een brief over de nertsenhouderijen aan de Tweede Kamer. Waarschijnlijk wordt woensdag nog een begin gemaakt met de ruiming.

Risico volksgezondheid

In een technische briefing stelden experts vorige week dat de uitbraak op de pelsdierhouderijen een risico kan vormen voor de volksgezondheid. De nertsen hebben het virus waarschijnlijk van besmette medewerkers gekregen, maar in zeker twee gevallen hebben mensen Covid-19 gekregen van besmette nertsen. Ook een aantal verwilderde katten rond de bedrijven bleken besmet met het virus.

Eind april werd het coronavirus voor het eerst op de bedrijven geconstateerd. Maandag werd bekend dat op nog eens drie bedrijven met het virus besmette dieren waren aangetroffen.

Nertsenfokkerijen zijn vanaf 2024 verboden. Op 1 januari van dat jaar moet het laatste bedrijf gestopt zijn.

Nertsenfokkerijen met coronabesmettingen worden geruimd