Heijmans legt verantwoording af in gemeenteraad

Print
Heijmans legt verantwoording af in gemeenteraad

Jos Heijmans bij het azc in 2015. Afbeelding: ANP

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

„Morgenavond leg ik verantwoording af”, liet burgemeester Jos Heijmans dinsdag weten op Twitter nadat de harde conclusies van integriteitsbureau Berenschot openbaar werden. Die verantwoording komt woensdag tijdens een raadsvergadering waar vanwege coronamaatregelen geen publiek bij mag zijn, maar die wel online te volgen is via onder meer De Limburger.

Berenschot concludeerde dat Heijmans meer dan een ton uit de zogeheten COA-gelden van de gemeente besteedde zonder dat daar een collegebesluit aan ten grondslag lag. Subsidieregels werden niet gevolgd. De bestedingen waren slordig en onzorgvuldig en Heijmans had helemaal geen mandaat om het geld uit te geven.

Door ook nog eens geld te geven aan een stichting waar hij zelf voorzitter van is, haalde hij privébelang en gemeentelijk belang door elkaar, concludeert Berenschot. Dat Heijmans gewoon in het college mee praatte over zaken die betrekking hadden op het bedrijf HQ, dat in totaal voor 100.000 euro de stichting sponsorde, is ook in strijd met die gedragsregels volgens Berenschot dat overigens geen schijn van belangenverstrengeling constateert op dit punt.

Heijmans legt verantwoording af in gemeenteraad
Tweet van Heijmans, dinsdagavond. Foto: Twitter

Het rapport werd dinsdagavond openbaar gemaakt. De gemeenteraad had de stukken al een paar dagen eerder gekregen maar moest tekenen voor geheimhouding.

Presentatie

Woensdagavond vindt het politieke debat plaats over het rapport tijdens een speciaal ingelaste raadsvergadering. Voorafgaand presenteren de onderzoekers van Berenschot ter plaatse hun bevindingen en mag Heijmans reageren. Ook PvdA-raadslid Fanida Kadra mag vooraf het woord voeren. Zij was ook onderwerp van onderzoek omdat ze voor de stichting werkt waar Heijmans voorzitter van is. Berenschot constateer dat ze op drie manieren in verband staat met de burgemeester. De twee hebben een vriendschapsband, ze hebben een werkgevers-werknemersrelatie en ze zijn allebei actief in het gemeentebestuur. Volgens het bureau worden er geen regels geschonden.

Lees ook: Klare taal van onderzoekers naar handelwijze burgemeester Heijmans

De politieke partijen in Weert konden de voorbije dagen al vragen indienen voor Berenschot. In het politieke debat zal de gemeenteraad moeten oordelen over de conclusies van het rapport, maar ook over de aanbevelingen. Berenschot stelt onder meer dat het gesprek over normen en procedures beter gevoerd moet worden. „Politici en bestuurders denken vaak goed op de hoogte te zijn van relevante normen op het gebied van belangenverstrengeling, maar onze ervaring is dat dit niet zo is.” Minstens eens per twee jaar moeten raad en college de regels op dit gebied goed doornemen, stelt het bureau.

Spiegel

Dat de Weerter politiek ook zelf in de spiegel moet kijken, blijkt ook duidelijk uit het Berenschotrapport. Wethouders wisten dat Heijmans zelf de zogeheten COA-gelden beheerde en stelden geen vragen bij die bestedingen uit ‘het potje van Jos’. Ook de gemeenteraad voerde amper controle uit, waardoor Heijmans zijn gang kon gaan.

Lees ook: Heijmans strooide kwistig uit het ‘potje van Jos’

Aanleiding voor het rapport waren publicaties eerder dit jaar in De Limburger over de subsidieverstrekking door Heijmans aan de stichting waar hij zelf voorzitter van is en het binnenhalen van HQ als sponsor voor die stichting. De burgemeester legde eind januari zijn taken neer in afwachting van de uitkomst van het rapport. In mei meldde hij zich echter ziek, en liet hij de gouverneur weten niet meer terug te willen keren in zijn ambt.

De raadsvergadering begint om 19.30 uur en is live te volgen via de website van De Limburger en die van de gemeente Weert.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen