Rechter legt Fokker 70 van TUS Airways aan de ketting op MAA

Een Fokker-toestel van Tus Air © Tus Airways

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg heeft woensdag een Fokker 70 van het Cyprische Tus Airways aan de ketting laten leggen op Maastricht Aachen Airport (MAA). Dit is gebeurd op verzoek van een gezagvoerder.

Redactie

De beslaglegging op de Fokker 70, die eerder dienst deed als Cityhopper bij KLM, is het gevolg van een financieel conflict tussen een gezagvoerder en de luchtvaartmaatschappij. De piloot eist een bedrag van 40.0000 euro van Tus Airways.

Hij heeft eerder een overeenkomst gesloten voor het geven van trainingen aan piloten en crew en het verzorgen van zogeheten shakedown flights. Dat zijn testvluchten om de bemanning te laten wennen aan een nieuw type vliegtuig zoals een Fokker 100.

Het komt maar zelden voor dat er beslag wordt gelegd op een vliegtuig. Er is een specifieke wet die regelt hoe er beslag gelegd kan worden op een buitenlands vliegtuig. Eerst is overwogen om een faillissement aan te vragen van Tus Airways vanuit Nederland. Maar dat bleek niet mogelijk. „Vandaar dat is gekozen voor beslaglegging. De vordering dateert al uit 2018. Al die tijd heeft men niet willen betalen”, aldus Joost Konings, directeur van het Invorderingsbedrijf.

„Het beslag zorgt ervoor dat het vliegtuig het luchtruim niet meer in mag en dat het niet meer verkocht kan worden. Ik verwacht dan Tus Airways niet lang zal wachten om met betaling over de brug te komen. Een vliegtuig aan de grond kost alleen maar geld.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal