Geen crimineel verband tussen zendmastbranden

Print
Geen crimineel verband tussen zendmastbranden

De bekabeling van een zendmast voor mobiele netwerken in Nuenen is zwaar beschadigd geraakt bij brandstichting. Afbeelding: ANP

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Maasbree -

De Politie en het Openbaar Ministerie (OM) zien geen georganiseerd crimineel verband tussen de tientallen zendmastbranden door heel het land. Dat meldt het Landelijk Pakket woensdagmiddag.

Bij tientallen zendmasten is de afgelopen tijd brand uitgebroken. Volgens de politie zijn de branden vermoedelijk allemaal aangestoken, maar bestaat er op basis van onderzoek geen relatie tussen.

Lees ook: Man aangehouden voor zendmastbrand Maasbree

5G-netwerk

Na branden bij twee zendmasten in Roermond en Roosendaal afgelopen maandag en dinsdag, staat de teller in Nederland nu op 29 branden. Tegenstanders van het 5G-netwerk worden in verband gebracht met de branden.

De politie heeft dinsdag een 32-jarige verdachte uit Beringe opgepakt voor de brandstichting van een zendmast in Maasbree, bij de parkeerplaats aan de autosnelweg A67 op 1 mei.

Het onderzoek naar de brandstichters heeft voor politie en veiligheidsdiensten ‘hoge prioriteit’, omdat de communicatie in een gebied (bijvoorbeeld met 112) kan verslechteren of wegvallen bij brand. Er zijn in totaal zes verdachten aangehouden.

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) liet eerder weten dat alle C2000-masten, waarvan hulpdiensten afhankelijk zijn, voorlopig extra beveiligd worden.