Duizenden demonstranten in Rotterdam, politie waarschuwt afstand te houden

Print
Duizenden demonstranten in Rotterdam, politie waarschuwt afstand te houden

Drukte in Rotterdam. Afbeelding: MediaTV

Duizenden mensen zijn woensdagmiddag in Rotterdam bijeengekomen voor een protest tegen racistisch politiegeweld, naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in de VS. Burgemeester Ahmed Aboutaleb had dinsdagavond besloten dat de demonstranten op het voetgangersgedeelte van de Erasmusbrug en het Wilhelminaplein mogen demonstreren.

Het Wilhelminaplein staat inmiddels vol demonstranten. De andere actievoerders worden naar de Erasmusbrug verwezen. Ook daar wordt het drukker. De actievoerders mogen tussen 17.00 uur en 18.30 uur betogen.

Handhavers wijzen de betogers er voortdurend op zich te houden aan de afstandsregels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die aanwijzingen werden in eerste instantie goed opgevolgd, maar omdat het steeds drukker werd kon de anderhalve meter afstand niet meer in acht worden genomen. Veel actievoerders hebben mondkapjes op.

Aboutaleb zei dinsdagavond in Nieuwsuur dat er wel veel politie in de stad zal zijn, maar „dat zij de demonstranten zullen coachen en hen zullen aanspreken als zij zich misdragen”.

Demonstraties in Den Haag en Groningen verliepen dinsdag rustig. Mensen konden voldoende afstand houden in verband met de coronaregels. Maandag kwamen onverwacht duizenden mensen af op de manifestatie op de Dam in Amsterdam. Toen lukte dit niet.