Heijmans geëmotioneerd: ‘Ik had kunnen aanblijven’

Print
Heijmans geëmotioneerd: ‘Ik had kunnen aanblijven’

Heijmans was geëmotioneerd bij het uitspreken van zijn verdediging in de raadszaal. Afbeelding: Peter Schols

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Burgemeester Jos Heijmans heeft van zijn wethouders nooit een kans gekregen terug te keren in Weert. Terugkeer was best mogelijk geweest, stelde Heijmans tijdens de raadsvergadering waarin het integriteitsonderzoek werd besproken dat naar hem werd uitgevoerd.

De burgemeester was zelf aanwezig bij de raadsvergadering maar mocht alleen reageren op het rapport en niet meedebatteren. Naast hem in de zaal nam oud-gemeentesecretaris Bertus Brinkman plaats bij het tafeltje met ‘adviseur’.

Volgens Heijmans was hij ‘gebroken en kapot’ toen hij van de wethouders hoorde dat zijn enige optie was om ontslag te nemen. Hij wilde zelf terugkeren toen Berenschot het rapport klaar had en hij het concept had gezien. Hij werd naar eigen zeggen tegengehouden door de wethouders die hem niet meer terug wilden, stelt hij. Vervolgens kon hij zich alleen maar ziek melden.

Berenschot concludeert in het rapport dat uitgaven uit de zogeheten COA-pot slordig en onzorgvuldig zijn gedaan. Zo zijn er nooit afspraken op papier gezet over hoe en door wie het geld mag worden besteed dat Weert jaarlijks krijgt van het Rijk omdat er een asielzoekerscentrum in de gemeente ligt. Heijmans zei dat hij een mandaat had, maar dat bleek niet te bestaan. Wel wist iedereen dat Heijmans het geld onder zijn hoede had en ook veelal toewees. Dossiers zijn echter vaak niet compleet, en het subsidiebeleid is niet gevolgd, stelt Berenschot.

Volgens Heijmans heeft iedereen jaren gehandeld alsof hij een mandaat had. Wethouders en raadsleden functioneerden ook zélf in projecten die met de COA-gelden betaald werden. Toen werd nooit om een mandaat gevraagd, stelt Heijmans. Iedereen was in de veronderstelling dat het mandaat wel degelijk verleend was. Nu blijkt dat het niet administratief is verwerkt, stelt Heijmans. Het geld is op de juiste plek terechtgekomen, stelt hij. Dat het onzorgvuldig gebeurde, is achteraf een terechte constatering erkent Heijmans.

Mailverkeer

Het mail- en whatsappverkeer tussen Heijmans en PvdA-raadslid Fanida Kadra, waar volgende week nog een kort geding over dient, heeft het bureau niet ingezien. Kadra werkt bij een stichting waar Heijmans voorzitter van is. Er is een ‘spannende relatie’ tussen Heijmans en Kadra, stelt het bureau omdat de twee privé bevriend zijn, ze alle twee in het gemeentebestuur actief zijn en ook als werkgever-werknemer met elkaar in verband staan. Volgens Heijmans zijn de verhoudingen tussen hem en Kadra als ‘roddel’ geframed door De Limburger. Kadra laat in haar reactie weten dat ze de conclusies van het rapport onderschrijft. Alles is met de beste bedoelingen gebeurd, stelt ze. De administratie en controle in de gemeente is niet in orde, stelt ze.

Het raadslid verliet na haar reactie de zaal omdat ze geen onderdeel wilde zijn van een ‘politieke soap’ die hier zijn einde beleeft.

Het rapport werd dinsdagavond openbaar gemaakt. Berenschot trekt daarin harde conclusies over Heijmans die volgens het bureau zonder mandaat geld uitgaf, en op eigen houtje 23.000 euro gaf aan een stichting waar hij zelf voorzitter van is. Berenschot concludeert nu dat Heijmans de gedragscode heeft geschonden en de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt.

Volgens Heijmans werd bij een eerste subsidie, die wél is goedgekeurd door het college, al aangegeven dat later meer geld nodig was. Dat is later uitgevoerd toen hij zelf de overige 23.000 euro in delen over liet maken.

Integriteitsregels

Heijmans haalde het bedrijf HQ binnen als sponsor voor de stichting. Ook had hij informele ontmoetingen met een bestuurder van het bedrijf. Daarbij zijn echter geen integriteitsregels overschreden, stelt Berenschot. Wel had Heijmans zich moeten terugtrekken toen er in het college werd gesproken over herbestemming van het Kazerneterrein - waar HQ eigenaar van is - terwijl hij als stichtingsvoorzitter nog in overleg was met het bedrijf over verlenging van de sponsoring. Ook hier schond hij de gedragscode.

Berenschot stelt dat de gemeente keurige regels heeft, maar dat men zich er wel aan moet houden. Ook moet de gedragscode aangescherpt worden.

Heijmans geeft aan dat hij dat graag samen met de gemeenteraad had gedaan. Geëmotioneerd noemt hij het ‘schandalig’ dat hij dat niet mocht doen. Dan had hij vragen kunnen beantwoorden, stelt hij. „Zelfs een afscheid van de inwoners van Weert is me niet gegund.” Heijmans zegt honderden reacties te hebben gekregen van inwoners.

Hij vraagt inwoners het rapport goed te lezen en eventuele vragen naar hem te mailen josheijmans@home.nl . Meteen nadat hij die woorden sprak, verliet hij de zaal.

De vergadering is online live te volgen via de site van de gemeente.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu