Wethouders en Heijmans op ramkoers in integriteitskwestie

Print
Wethouders en Heijmans op ramkoers in integriteitskwestie

Afbeelding: Peter Schols

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

De raadsvergadering over het integriteitsonderzoek dat is uitgevoerd naar burgemeester Heijmans van Weert, is ontaard in een moddergevecht. Heijmans zegt dat de wethouders hem al af hadden geschreven voordat het onderzoek naar hem klaar was, de wethouders betichten Heijmans van het negeren van afspraken. Heijmans zou de wethouders ‘medeplichtig’ willen maken toen de zaak via De Limburger aan het licht kwam, aldus het college.

Wethouder Paul Sterk voerde namens de wethouders het woord. Volgens hem ontstond een dreigende sfeer in het college toen duidelijk werd dat de wethouders niet klakkeloos achter de burgemeester gingen staan na kritische vragen van De Limburger. De burgemeester zou de voorbije weken hebben geprobeerd afspraken te maken over hoe lang hij aan zou mogen blijven. Ook wilde hij mee bepalen welke documenten die De Limburger via de Wet openbaarheid van bestuur heeft opgevraagd ook werkelijk openbaar gemaakt zouden worden. Feitelijk kwam het er dan op neer dat dan amper iets openbaar zou worden, stelde Sterk.

Lees ook: Hoe een op het oog stabiel college in Weert uit elkaar spatte

Voorafgaand aan het raadsdebat mocht Heijmans als inspreker reageren op het rapport dat concludeert dat hij meermaals de integriteitscode van de gemeente heeft geschonden en dat hij de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt. Heijmans reageerde geëmotioneerd. Hij had best terug kunnen keren als burgemeester met dit rapport, stelt hij. Maar die kans werd hem al bij voorbaat ontnomen. Hij ontdekte dat het college al in januari beslag had gelegd op alle communicatie van hem. Toen Heijmans nadat hij zelf een conceptversie van het rapport had gelezen aangaf dat hij terug wilde keren, werd hem duidelijk dat het college hem niet meer terug wilde terwijl de wethouders de inhoud van het rapport helemaal niet kende. Hij was hierdoor ‘gebroken en kapot’, stelt hij geëmotioneerd.

Sterk gaf aan dat volgens het college Heijmans heeft bewezen dat hij ‘allesbehalve een verbinder’ is geweest in het college. Door zaken te verzwijgen speelde hij mensen uit elkaar. „Als je niet met hem instemde, legde hij dat uit alsof je tegen hem was.” Daarbij zou Heijmans intimiderend hebben gehandeld, stelt Sterk namens de wethouders.

Lees ook: Heijmans geëmotioneerd: ‘Ik had kunnen aanblijven’

De burgemeester gaf juist aan dat hij heeft geprobeerd om escalatie te voorkomen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen