Doorbraak in de verdwijningszaak rond Maddie McCann? 43-jarige Duitser als verdachte geïdentificeerd

Print
Doorbraak in de verdwijningszaak rond Maddie McCann? 43-jarige Duitser als verdachte geïdentificeerd

Er is een nieuw spoor in de verdwijningszaak rond Madeleine McCann, het Britse meisje dat dertien jaar geleden op 3-jarige leeftijd spoorloos verdween.

Dat melden Britse en Duitse media. De onderzoekers hebben een nieuwe verdachte in het vizier. Het zou om een 43-jarige Duitse man gaan.

De politie noemt geen naam, maar maakte wel bekend dat een Duitser de nieuwe verdachte is in de verdwijningszaak. Vervolgens meldden verschillende Britse en Duitse media dat het om een 43-jarige man gaat die al meerdere keren veroordeeld is, onder meer voor seksueel misbruik. Hij zit momenteel vast in een Duitse cel voor die strafbare feiten, maar zou in 2007, ten tijde van de verdwijning in Praia da Luz gewoond hebben.

Volkswagenbusje

De Duitser zou in het vizier gekomen zijn nadat de Metropolitan Police en de Scotland Yard hem konden linken aan een camper waar hij enkele weken mee rondtrok in de streek. Het gaat om een opvallend Volkswagen busje in een gele en witte kleur. De dag nadat Maddie verdween werd het voertuig plots opnieuw geregistreerd onder een andere naam in Duitsland, terwijl het nog steeds in Portugal stond. De verdachte woonde tussen 1995 en 2007 regelmatig in de Algarve, waaronder enkele jaren in een huis tussen Lagos en Praia da Luz. Hij had toen verschillende baantjes, onder meer in de horeca, maar zou ook gelinkt worden aan verschillende inbraken in hotelcomplexen en aan drugshandel.

“We weten veel over de verdachte, maar we moeten nog meer te weten komen over zijn exacte bewegingen op de avond dat Madeleine verdween en in de dagen ervoor en erna”, zegt hoofd van het onderzoeksteam Mark Cranwell. “We weten dat hij in het resort was, ongeveer een uur voordat Madeleine daar het laatst werd gezien rond 21 uur. Hij nam daar op zijn Portugese gsm een telefoontje aan van een andere Portugese gsm. Het gesprek duurde een half uur.” Het parket van het Duitse Braunschweig is bij het onderzoek betrokken omdat de verdachte er vóór zijn verblijf in het buitenland woonde.

Vorige maand schreven de ouders van het meisje nog een emotionele open brief aan de vooravond van wat de zeventiende verjaardag van hun dochter zou zijn geweest . “Het is nu 13 jaar geleden dat we voor het laatst bij Madeleine waren. Haar zeventiende verjaardag komt er bijna aan en dat brengt de tastbare, pijnlijke herinneringen terug naar boven. Het doet ons denken aan wat we allemaal hebben gemist en wat we als gezin zullen blijven missen.”

De driejarige Madeleine verdween nadat ze alleen was gebleven met haar jongere tweelingbroers en zus terwijl haar ouders iets gingen eten in een nabijgelegen tapasrestaurant in Praia da Luz. Het echtpaar, uit Rothley in Leicestershire, heeft altijd volgehouden dat ze die avond regelmatig langsgingen bij de kinderen.