Agent die George Floyd met knie verstikte aangeklaagd voor moord

Print
Agent die George Floyd met knie verstikte aangeklaagd voor moord

Slachtoffer George Floyd en agent Derek Chauvin. Afbeelding: AD

Derek Chauvin, de agent die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van de 46-jarige George Floyd bij een hardhandige arrestatie in Minneapolis, wordt door de openbaar aanklager aangeklaagd voor moord. Ook de drie andere agenten die waren betrokken bij de arrestatie, worden aangeklaagd.

De Amerikaanse senator Amy Klobuchar maakte het nieuws via Twitter wereldkundig. ‘Dit is een belangrijke stap voor rechtvaardigheid’, schrijft ze erbij. Openbaar aanklager Keith Ellison zou de verzwaring van de aanklacht later vandaag bekendmaken, meldt de Amerikaanse krant Star Tribune op basis van bronnen binnen justitie.

Chauvin drukte bij de arrestatie van Floyd, die met vals geld bij een winkel betaald zou hebben, zijn knie zo hardhandig en lang in diens nek, dat de ongewapende zwarte man daarbij om het leven kwam. De arrestatie werd gefilmd en beelden werden snel wereldwijd verspreid.

Chauvin zou zijn daad weliswaar niet met voorbedachten rade hebben gepleegd, maar had op het fatale moment wel de intentie om te doden, menen de aanklagers. In de VS wordt dat ‘tweedegraads moord’ genoemd. De andere drie agenten, die weliswaar net als Chauvin ontslagen werden maar niet aangeklaagd, worden dat nu alsnog. Zij worden aangeklaagd voor medeplichtigheid bij moord.

Protesten

De gewelddadige arrestatie heeft wereldwijd geleid tot grote protesten tegen discriminatie en politiegeweld. In Minneapolis braken rellen uit die dagenlang aanhielden. Een aantal steden heeft een avondklok ingesteld. In New York geldt voorlopig vanaf 20.00 uur een uitgaansverbod.

Ook buiten de VS waren er demonstraties zoals in Londen, Amsterdam, Parijs en München. Woensdag werd er gedemonstreerd in Rotterdam. Die demonstratie werd voortijdig beëindigd omdat het te druk was en er geen 1.5 meter afstand gehouden werd.

De familie van Floyd heeft herhaaldelijk gevraagd om vervolging van de agenten, en verzwaring van de aanklachten tegen Chauvin, die zijn knie bijna negen minuten lang in de nek van Floyd hield, terwijl die herhaaldelijk aangaf niet te kunnen ademen. Floyd stierf uiteindelijk met handboeien om en met zijn gezicht tegen de straat gedrukt.

,,Hij stierf omdat hij snakte naar lucht’’, aldus Ben Crump, de advocaat van de familie vandaag. ,,We willen dat alle agenten gearresteerd worden nog voordat we de herdenking hebben in Minneapolis, morgen.’’ Volgens Crump hebben de andere drie agenten verzuimd een man te beschermen die vroeg om hulp en aangaf geen lucht te krijgen.

Dat Chauvin weigerde Floyd op zijn zij te rollen, ondanks herhaaldelijke verzoeken van een collega, is volgens Crump opzet. Omdat de andere agenten daarop geen actie ondernamen, zijn ze medeplichtig, meent hij.

Dankbaar

Crump noemt het nieuws over aan aanklachten ‘bitterzoet’ en zegt dat de familie dankbaar is voor de beslissing. ,,Dit is een belangrijke stap op het pad naar gerechtigheid, en we zijn dankbaar dat deze belangrijke beslissing werd genomen voordat George Floyd’s lichaam ten grave wordt gedragen’’, aldus Crump in een verklaring.